Putin uskoro stiže u Srbiju, ono što ga čeka je nadrealno

Screenshot/Foto: Radiotelevizija Vojvodine/EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin dolazi u posjet Srbiji u četvrtak 17. siječnja, a kako pišu srpski mediji, u Beogradu ispred Hrama Svetog Save dočekat će ga oko 70 tisuća ljudi. Po svemu sudeći, Putinov posjet bit će prilično nadrealan.

Za početak, tu je pravoslavna crkva u izgradnji, u selu Banstol kod Inđije, odnosno Sremskih Karlovaca, koju bi Putin mogao posjetiti. Zašto Srbi žele da Putin posjeti ovu crkvu, jasno je ako se zna da je u narodu već kolokvijalno prozvana "Putinovim hramom". 

Putin će posjetiti "Putinov hram"?

Naime, Crkva Blage Marije u Banstolu pored Sremskih Karlovaca, podno Fruške gore, već je dobila zanimljivo kolokvijalno ime Putinov hram zato što je građena u stilu ruskih pravoslavnih crkvi. Ova je pravoslavna crkva, kako piše Kurir, posvećena srpskim žrtvama devedesetih, prvenstveno žrtvama hrvatske vojno-redarstvene akcije Oluja. Mještani Banstola uputili su poziv i molbu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da zajedno s Putinom posjeti ovo selo.

"Crkva je rađena po ugledu na rusku crkvu Svetog Nikolaja u Sofiji i ona priča o srpsko-ruskom prijateljstvu i stradanju kroz čitavo 20. stoljeće. Pored toga što ona nosi ime Blage Marije, neslužbeno se zove Putinov hram zato što je to prva crkva koja se podiže u ruskom stilu kod nas. Preko diplomatskih kanala uputili smo ruskom predsjedniku poziv da posjeti ovo mjesto kada bude u siječnju došao u Srbiju kao znak da ga Srbija rado očekuje", izjavio je za Blic Branko Simonović, član Odbora za podizanje crkve u ovom srijemskom selu. 

''Kad ja vidim da njega stavljaju na ženskim gaćicama, na zlatnim satovima, na mobilnim telefonima, zašto ne bi jedan hram nosio njegovo ime, a ja osobno mislim da će mu biti draže da ovo bude njegov brend'', rekao je Simotović za RTL.

Skandalozna izjava episkopa Vasilija: Crkva predstavlja uspomenu na egzodus iz srpske Dalmacije i Slavonije

Episkop srijemski Vasilije također je objasnio da je, razmišljajući o izgledu nove crkve, odlučio da ona bude građena u ruskom stilu u spomen na stogodišnjicu dolaska velikog broja Rusa u Sremske Karlovce. Tome je, doduše, pridodao i skandaloznu izjavu u kojoj je ni manje ni više nego prozvao Dalmaciju i Srbiju srpskim pokrajinama, neizravno opravdavajući srpsku oružanu pobunu i agresiju iz Beograda na Hrvatsku.

"S druge strane, ona (crkva) će predstavljati i uspomenu na naše mile i drage, koji su u egzodusu iz srpske Dalmacije, Slavonije i mnogih drugih krajeva na putu za Srbiju ostavili živote. Ovdje će biti upisana njihova imena da se pamti da su stradali samo zato što su bili pravoslavci, svetosavci i Srbi koji su branili svoja ognjišta, grobove, svetinje i djecu", rekao je episkop Vasilije.

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) Aleksandra Vučića već je angažirala svoje lokalne odbore oko dolaska svojih članova i pristaša u Beograd. 

Kao da to nije dovoljno, ruski Sputnjik javlja da veterani srpske 63. padobranske brigade organiziraju veliki humanitarni koncert pod sloganom „Hvala vam za Hram Svetog Save!". Svi prihodi od koncerta namijenjeni su za oslikavanje "jedine ruske crkve u Srbiji" - Hrama Svete trojice u Beogradu. Koncert se održava večeras u Zadužbini Ilije Kolarca.

Putin dolazi pet godina nakon zadnjeg posjeta Srbiji, a i ovaj će posjet pratiti izvanredne mjere sigurnosti: ruskog predsjednika i njegovu delegaciju čuvat će čak pet tisuća policajaca, a nebo će navodno nadlijetati i MiG-ovi, javljaju srpski mediji.

Kako pišu beogradski mediji, dio Putinovog stalnog osobnog osiguranja od 250 specijalaca već je stigao u grad, a naoružani su pištoljima koji probijaju pancirke.

Doček organiziraju proruski nevladin sektor i patriotske organizacije

Večernje novosti tvrde da će doček Putinu organizirati proruski "nevladin sektor i patriotske organizacije", a potporu će im dati "najjača politička opcija u državi – Srpska napredna stranka“, dok list Danas navodi kako su općinski odbori SNS-a iz središnjice u Beogradu dobili „kvote“ pa je, primjerice, naprednjacima iz Niša određeno da u glavni grad dovedu oko 3000 ljudi, a Kragujevčanima 2500.

Izvori lista Danas pak tvrde kako glavni cilj organiziranja mitinga nije samo iskazivanje gostoprimstva ruskom šefu države, već namjera srbijanskog predsjednika i vođe naprednjaka Aleksandra Vučića da "zada protuudar oporbi", koja već pet vikenda zaredom organizira prosvjede u srbijanskoj prijestolnici, a sljedeći je zakazan 16. siječnja, na dan ubojstva jednog od vođa kosovskih Srba Olivera Ivanovića 2018. godine.

Za doček Putinu očekuje se dolazak oko 1.000 autobusa iz mnogih krajeva Srbije, a namjera je, kako tvrde izvori lista Danas, liberalnog dnevnika naklonjenog oporbi, da se kolona članova i pristaša SNS-a, koja iz pravca Novog Beograda i Zemuna krene preko Brankovog mosta k centru Beograda, „snima dronovima, za kasniju uporabu u marketinške svrhe“.

Istodobno, Večernje novosti, bliske vladi i predsjedniku Vučiću, pišu kako je planirano da se Putinovi i Vučićevi pristaše okupe na Trgu Republike, u središtu Beograda, i krenu prema Hramu Svetog Save, kako bi na plato ispred najveće katedralne crkve Srpske pravoslavne crkve stigli dočekati ruskog predsjednika.

Zamisao organizatora je da time „iskažu poštovanje prema prvom čovjeku Rusije, koji je veoma zaslužan za učvršćivanje prijateljskih veza između dviju bratskih država“ te „zahvalnost najvećoj slavenskoj zemlji za podršku u međunarodnoj areni kada je riječ o teritorijalnoj cjelovitosti Srbije“.

Putinov avion će dopratiti srpski MiG-29

Državne institucije su, kako pišu Večernje novosti, spremne za dolazak „jednog od najupečatljivijih svjetskih vođa i najčuvanijih političara na svijetu“,  a detalji Putinova boravka trebali bi biti razrađeni do subote, jer bi u Beograd trebala stići i Putinova „prethodnica“, kako bi s kolegama iz srbijanskih sigurnosnih službi još jednom provjerila je li sve sigurnosno dobro organizirano uoči značajnog posjeta.

Prvi pozdrav ruski šef države dobit će od pilota iz MIG-ova 29 Vojske Srbije, koji će dočekati predsjednički zrakoplov ruskog šefa države čim uleti u zračni prostor Srbije i dopratiti ga do beogradskog aerodroma Nikola Tesla.

Najavljeno je da će se na stolu dviju državnih delegacija naći i „20 strateških sporazuma“, za koje beogradski tisak tvrdi da su vrijedni „nekoliko stotina milijuna eura“.

Riječ je o projektima ulaganja u infrastrukturu, energetski sektor, poljoprivredu, obrazovanje i turizam te ugovorima o izgradnji željezničkih koridora i priključenju Srbije na plinovod „Turski tok“.

U okviru vojne suradnje očekuje se da će biti riječi o isporuci tenkova T-72 i protuzračnih raketa, navode Večernje novosti.

Putin bi Vučiću, kako je ranije najavljeno, tijekom posjeta Beogradu trebao uručiti orden Aleksandra Nevskog, visoko odličje koje ruska država dodjeljuje istaknutim ličnostima za razvoj međudržavne suradnje. 

Pročitajte više