PUTIN ZA DEMOKRACIJU, NOVINARI PROSVJEDUJU PROTIV CENZURE

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je u petak tvrdnje da Rusiju vraća u sovjetsku prošlost, ustvrdivši da su sloboda i demokracija od ključne važnosti za stabilnu budućnost zemlje, javljaju agencije.

Putin, koji je proširio i osnažio svoje ovlasti, što je na Zapadu popraćeno s podozrenjem, izjavio je na konferenciji za novinare da neki još uvijek gaje sumnju da se Rusija ponaša po hladnoratovskom obrascu.

"Desetljeće reformi nas je mnogočemu naučilo....uvjerili smo se bezbroj puta da se pridržavanjem načela demokracije jedino može osigurati stabilan razvoj Rusije", rekao je Putin.

Iako je četverogodišnja vladavina bivšeg obavještajca KGB-a obilježena gospodarskim rastom, analitičari upozoravaju da i to ima svoju cijenu, ukazujući na ograničavanje slobode medija i na poslušnost sudstva i parlamenta Kremlju.

Tako je 30-ak novinara i spikera, članova Akademije ruske televizije, prosvjedovalo protiv cenzure na Ruskoj televiziji.

"Na televiziji je de facto uvedena cenzura, a što je još gore, zbog otkaza i ukidanja određenih emisija, došlo je i do autocenzure", optužuju televizijski novinari u izjavi koju prenosi ruski tisak.

Izjava bi se trebala na televiziji pročitati u petak navečer na svečanosti dodjele nagrada za najbolje emisije na Ruskoj televiziji, no Akademija je odlučila da se svečanost odvija u tišini.

(Hina) xvk ydv

Pročitajte više