Putin: Zapad stvara kaos, sve je veći rizik konflikta

Foto: EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin danas je ustvrdio kako je "želja Zapada da održi dominaciju na svjetskoj pozornici" kriva za "sve veći rizik potencijalnog konflikta".

"Potencijal za konflikte raste. To je direktna posljedica pokušaja zapadnih elita da očuvaju svoju političku, financijsku, vojnu i ideološku dominaciju svim mogućim sredstvima", rekao je Putin u videoporuci na summitu ministara obrane Šangajske organizacije za suradnju i skupine bivših sovjetskih zemalja.

"Zapad koristi Ukrajince kao topovsko meso"

"Namjerno multipliciraju kaos i dižu tenzije na međunarodnoj razini", rekao je Putin pa optužio Zapad da "iskorištava Ukrajinu" i "koristi Ukrajince kao topovsko meso".

Putin opetovano karakterizira rat u Ukrajini - koji Moskva uvijek naziva "specijalnom vojnom operacijom"  - kao sukob između Rusije i Zapada i kritizira zemlje koje vojno i financijski pomažu Ukrajini. Kijev, europske zemlje i Washington kažu da Moskva ciničnom agresijom na proeuropsku susjednu zemlju pokušava, pod krinkom zabrinutosti za vlastitu sigurnost, osvojiti velike dijelove Ukrajine i svrgnuti njezina predsjednika Volodimira Zelenskog.

Pročitajte više

 

Pročitajte više