Putin želi "sadržajan dijalog" s EU-om na summitu

RUSKI predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da se nada kako će se na summitu s Europskom unijom, koji je odgođen za kraj godine, voditi "sadržajan dijalog".

Nizozemsko predsjedništvo Europske unije priopćilo je u ponedjeljak da je summit s Rusijom, predviđen za utorak, odgođen na traženje Moskve.

Ruski dužnosnici u utorak su demantirali da je Moskva iz političkih razloga otkazala summit, te naglasili da je jedini razlog za odgodu spor oko imenovanja nove Europske komisije.

Osnivanje novog izvršnog tijela EU-a bilo je odgođeno nakon što je Europski parlament iznio prigovore nekolicini nominiranih povjernika, posebice Talijanu Roccu Buttiglioneu.

"Bilo bi dobro da s novom Europskom komisijom vodimo sadržajan dijalog, čak i ako ne uspijemo potpisati sporazume", rekao je Putin, prenosi agencija Itar Tass.

"Željeli bismo da na tom summitu sudjeluje nova ekipa predsjednika Komisije Jose Manuela Barrosa. Očito je da ima više smisla razgovarati s novom ekipom nego s dosadašnjom", rekao je na konferenciji za novinare Sergej Jastržembski, specijalni predstavnik Putina za odnose s EU-om.

Analitičari u Bruxellesu su rekli da je na Putinovu odluku o odgodi summita možda utjecao neuspjeh u postizanju sporazuma o novoj suradnji u budućim odnosima između dviju strana.

Jastržembski je to opovrgnuo, rekavši međutim da je Rusija uputila prigovor EU-u kada je njihove odnose nazvala "novim partnerstvom", premda je Europska unija Rusiji najveći trgovinski partner.

Ministri vanjskih poslova EU-a rekli su prošlog tjedna da se ne predviđaju sporazumi o suradnji s Rusijom jer se Moskva protivi traženjima EU-a da se u paket sporazuma uključe konzultacije o vanjskoj politici.

Pročitajte više