P.Ž. Rusković: Zadnjih tjedan dana krenuo booking za Hrvatsku

MINISTRICA turizma Pave Župan Rusković izvijestila je članove saborskog Odbora za turizam da je proteklih tjedan dana krenuo booking za Hrvatsku koji je na inozemnim tržištima bio u zastoju od početka rata u Iraku.

Ministrica je predstavila i Turističku satelitsku bilancu tj. izračun ukupnih učinaka turizma na hrvatsko gospodarstvo po kojemu se procjenjuje da bi Hrvatska od turizma u 2003. mogla ostvariti prihod od 7,9 milijardi američkih dolara.

Današnja sjednica saborskog Odbora za turizam, održana je uoči glasovanja o zaključcima o privatizaciji Sunčanog Hvara na saborskom zasjedanju, no o tome nije bilo riječi na Odboru.

Pojašnjavajući trenutni turistički interes za Hrvatskom na inozemnim tržištima Župan Rusković je istaknula da je booking od prošloga tjedna krenuo na svim značajnijim tržištima, posebno u Italiji, ali da će Hrvatska ipak zbog rata u Iraku bilježiti minus u travnju, i to više na jugu Jadrana nego na sjeveru. Dodala je i da očekuje dobru turističku sezonu ako se u vezi rata ne dogodi ništa nepredviđeno, tim više što je Hrvatska prije rata u Iraku na većini inozemnih tržištima stajala bolje od ostalih mediteranskih destinacija, a i dalje stižu dobre najave posebno za glavni dio sezone (ljeto) i posezonu.

U vezi izračuna Turističke satelitske bilance Župan Rusković je naglasila da je to dokument koji se izrađuje u 161 zemlji te sada daje mogućnost i Hrvatskoj da se po turističkim rezultatima uspoređuje sa ostalim zemljama. Po tom dokumentu, koji uz izračun prihoda od stranih turista obuhvaća i prihode od domaćih turista, poslovnih putovanja te kapitalna ulaganja, Hrvatska je u prošloj godini ostvarila oko 7 milijardi američkih dolara od turizma, a za ovu godinu planirano je ostvarenje 7,9 milijardi dolara. To bi značilo i porast udjela turizma na 22 posto u hrvatskom BDP-u, rekla je ministrica.

Dokument je važan, naglašava Župan Rusković, zbog stranih ulagača koji se zanimaju za Hrvatsku jer ukazuje na profitabilnost turističkog sektora, ali i zato jer dokazuje svima koji u to ne vjeruju da je turizam u Hrvatskoj uspješan.

Turističku satelitsku bilancu Hrvatske izradio je Svjetski savjet za putovanja i turizam (World Travel and Tourism Council - WTTC), u suradnji sa Državnim zavodom za statistiku, Hrvatskom narodnom bankom i Ministarstvom turizma.

Pročitajte više