Račan: Do konca lipnja otvara se 138,5 kilometara autocesta

DO KONCA lipnja otvorit će se pet novih dionica na hrvatskim autocestama, ukupne dužine 138,5 kilometara, intenzivno se radi na projektu nastavka izgradnje autoceste do Dubrovnika, a završit će se i autocesta do Lipovca (dužine 30 kilometara), najavio je danas premijer Ivica Račan.

Ostvarujemo što smo obećali, u izgradnji autocesta poštuju se rokovi, kvaliteta, regularnost (potrebne dozvole), kazao je Račan na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Najavio je da će se od sutra, 24. lipnja, do 30. lipnja u promet pustiti pet dionica autocesta.

Na autocesti Zagreb-Goričan otvorit će se dionica Breznički Hum - Novi Marof, dužine 10 kilometara. Do kraja ove godine završit će se i dionica Novi Marof-Varaždin, čime će autocesta Zagreb-Goričan u potpunosti biti dovršena.

Na autocesti Rijeka-Zagreb bit će otvorene dionice Kupjak-Vrbovsko, dužine 19,8 kilometara, te dionica Vukova Gorica-Bosiljevo, dužine 6,6 kilometara. Autocesta Rijeka-Zagreb u potpunosti bi trebala biti gotovo do konca lipnja iduće godine.

Do konca lipnja ove godine na autocesti Zagreb-Split bit će otvorene dionice Bosiljevo-Mala Kapela, dužine 41,6 kilometara, te Gornja Ploča-Tunel Sveti Rok-Zadar 2, dužine 61 kilometar.

Premijer Račan ponovio je da su izvođači radova na obilaznici oko Udbine i brzoj spojnoj cesti do Gornje Ploče zajamčili da će svi radovi biti završeni do roka, 30. lipnja.

Po riječima direktora Hrvatskih autocesta Stanka Kovača, radovi na dionicama autocesta Zagreb-Goričan i Zagreb-Split, koje će biti puštene u promet ove godine, vrijedni su 5,5 milijardi kuna.

Od toga najveći se dio, oko 4,2 milijarde kuna, odnosi na autocestu Zagreb-Split. Iduće godine u njenu će se izgradnju uložiti 6,8 milijardi kuna, a zadnje godine izgradnje, 2005. oko 1,24 milijarde, pa ukupni troškovi autoceste Bosiljevo-Split iznose 12,3 milijarde kuna (1,66 milijardi eura), kazao je Kovač.

Povjerenstvo Vlade za autoceste intenzivno radi na projektu nastavka izgradnje te autoceste do Dubrovnika. Povjerenstvo je definiralo trasu izgradnje do Ploča i koncepciju autoceste do Dubrovnika, koja bi išla koridorom kroz Neum do Osojnika kod Dubrovnika, a od Osojnika do najjužnije točke Hrvatske kao brza cesta, kazao je Račan.

Ministar javnih radova Radimir Čačić najavio je da bi se do 2008. godine autocesta u cjelini završila do Osojnika. To je kičma povezivanja s Malom Azijom, tvrdi Čačić.

Uz otvaranje novih dionica autocesta, ukupne duljine 138,5 kilometara, na državnim je cestama izgrađeno, predano ili se predaje u promet ukupno 54,7 kilometara.

Premijer je vozačima poručio da na novim dionicama autocesta voze razumno, poštuju prometne znakove. Treba biti oprezan na novim dionicama, autoceste znače i veću brzinu, pa i veću opasnost u tom smislu, kazao je.

Pročitajte više