Račan: Haaške optužnice mogu se pobijati samo na Sudu u Haagu

ČELNICI parlamentarnih stranaka na današnjem su se sastanku s premijerom Ivo Sanaderom suglasili da se haaške optužnice mogu pobijati samo na Sudu u Haagu, rekao je novinarima predsjednik SDP-a Ivica Račan, ističući da je Vlada u slučaju posljednjih optužnica morala postupiti korektnije prema Hrvatskom saboru i građanima.

"Nikakva politička dimenzija osporavanja optužnica neće pomoći ni optuženima, ni Hrvatskoj", izjavio je Račan nakon sastanka.

Potvrdio je da (za sada) Sabor na skupnoj sjednici neće raspravljati o novim optužnicama (što je bio prošlotjedni zahtjev oporbe), već će se u ponedjeljak sastati saborsko Predsjedništvo prošireno predsjednicima klubova zastupnika i stranaka.

Nakon toga će se vidjeti hoće li trebati širi sastanak, rekao je Račan, navodeći da su obveze pojedinih dužnosnika izvršne vlasti uvjetovale održavanje tog sastanka tek za tjedan dana.

Šef najjače oporbene stranke novinarima je prenio kako su se sudionici sastanka suglasili da, ako se želi štiti nacionalni interes, nema alternative suradnji sa Haaškim sudom.

Vlada, koja je na liniji pune suradnje sa Sudom, zaslužuje podršku, rekao je Račan pozivajući sve političke snage, uključujući i HDZ, da podrže Vladu.

"Pozivam sve da Vladi ne upućuju izjave kao izdajničkoj, da se zbog suradnje sa Sudom u Haagu ljudi ne vežu lancima", poručio je Račan.

Predsjednik SDP-a ističe da je Hrvatskoj suradnja sa Sudom u Haagu potrebna zbog nje same, kako ne bi bila taoc nerasčišćenih odnosa, te da bi ispunila političke uvjete za EU.

Račan je rekao da nitko od sudionika sastanka nije osporavao potrebu suradnje sa Haagom, da optužnice nisu vidjeli, nego su samo šturo obaviješteni o njihovu sadržaju i da se danas nije govorilo o navodnim optužnicama vezanim za BiH.

Račan nije izravno odgovorio na upit ima li Sanaderova Vlada odgovor na navodno spominjanje zločinačkog poduhvata u novim optužnicama, a sve radi etničkog čišćenja tzv. Krajine.

Naveo je da ne može kritički govoriti, odnosno uspoređivati težinu kvalifikacija novih optužnica s onom protiv generala Ante Gotovine, na koju je, podsjetio je, kritičkim pismom adresiranim na glavnu haašku tužiteljicu Carlu del Ponte regirala njegova Vlada.

Pročitajte više