Račan i Rop razgovarali o otvorenim pitanjima

PREDSJEDNICI vlada Hrvatske i Slovenije Ivica Račan i Anton Rop u petak su za kraćeg neformalnog susreta prije početka sastanka Kvadrilaterale u Zagebu razgovarali o otvorenim pitanjima koja već dulje od desetljeća opterećuju odnose dviju susjednih zemalja.

´Razgovarali smo o otvorenim pitanjima i dogovorili da ćemo pristupiti njihovom postupnom rješavanju´ kratko je izjavio slovenski premijer Rop nakon sastanka.

On je najavio širu izjavu na konferenciji za novinare.

Zbog zgusnutog sastanka Kvadrilaterale i dočeka talijanskog premijera Silvija Berlusconia i mađarskog premijera Petera Madgyessyija, premijer Račan bio je nedostupan za izjavu.

Nakon zajedničkog fotografiranja četvorica premijera počela su sastanak Kvadrilaterale Regionalnog foruma za suradnju čijim će dnevnim redom dominirati teme suradnje na gospodarskom planu, suradnje u obrani, infrastrukturalnim projektima, te na pitanjima zaštite manjina, zaštite okoliša, te suradnja na području kulture, obrazovanja i znanstvenih istraživanja.

Nakon sastanka četvorica premijera objavit će zajedničku izjavu pod nazivom Zagrebačka deklaracija i održati konferenciju za novinare, a svoj će susret završit radnim ručkom kod hrvatskog predsjednika S. Mesića koji će se održati u Uredu predsjednika.

Pročitajte više