Račan: Još nema odluke o američkom upitu za prelete i baze

PREMIJER Ivica Račan izjavio je u Ateni da je Hrvatska dobila upit od Sjedinjenih Država za korištenje njezina zračnog prostora te baza za opskrbu zrakoplova gorivom u slučaju rata u Iraku te da Vlada još o tome nije donijela odluku.

Premijer Račan je objasnio da je Hrvatska dobila određene upite u obliku non-papera o tome koje usluge može pružiti u slučaju iračkog rata te da je taj non-paper upućen i drugim zemljama.

´Za razliku od nekih drugih zemalja, koje su već pozitivno odgovorile, bilo preko parlamenta ili vlade, Hrvatska o tome još nije donijela odluku´, rekao je Račan hrvatskim novinarima u Ateni gdje je grčkom predsjedništvu EU-a predao zahtjev za članstvo u Europskoj uniji.

´Ako i kada budemo donosili odluku učinit ćemo to u skladu s Ustavom. Prije toga ćemo razjasniti neke stvari koje nisu u našim rukama i nećemo donijeti odluku bez konzultacija s našim partnerima u EU´, rekao je Račan.

Premijer Račan je istaknuo da Hrvatska preferira mirno rješenje krize i smatra da još nisu iscrpljene sve nevojne mogućnosti.

´Mi moramo biti svjesni posljedica naše odluke, jer kakva god ona bila u sadašnjim okolnostima u svijetu kod nekoga ćete dobiti a kod nekoga izgubiti´, rekao je Račan.

Upitan da komentira činjenicu da neke važne zemlje EU-a ne dijele hrvatsku percepciju da surađuje s Haaškim sudom, Račan se nije složio s takvom ocjenom, ´koja je možda vrijedila prije tri mjeseca´.

´Mislim da te zemlje sada bolje razumiju hrvatsko ponašanje´, rekao je Račan. U prilog tome najavio je da će 18. i 19. ožujka posjetiti London, koji je zbog slučaja Bobetko zamrznuo ratifikaciju Sporazuma o ratifikaciji i pridruživanju između Hrvatske i EU-a.

Što se tiče generala Gotovine premijer Račan je rekao da hrvatska Vlada ne može snositi odgovornost što on još nije uhićen. ´Ne treba sumnjati da će hrvatska vlast, ako bude mogla, uhititi generala Gotovinu´ rekao je hrvatski premijer.

´Naš je cilj surađivati s Haaškim sudom i pritom sačuvati političku stabilnost u zemlji´, dodao je.

Hrvatski premijer je izrazio zadovoljstvo svojim posjetom Grčkoj, kazavši kako očekuje da će hrvatski zahtjev za članstvo u EU-u biti razmotren već u travnju na Vijeću ministara, što je kao mogućnost spomenuo i grčki premijer Costas Simitis.



Pročitajte više