Račan: Na konvenciji otvaramo prostor za novi i jači SDP

PREDSJEDNIK SDP-a Ivica Račan danas je izjavio da od subotnje Konvencije SDP-a očekuje otvaranje prostora za izgradnju novog i jačeg SDP-a u idućih nekoliko godina, te, u tom smislu, ostvarenje strateškog cilja stranke očuvanje i jačanje socijaldemokratske opcije u demokratskoj Hrvatskoj.

U povodu 9. izborne Konvencije, koja će se prekosutra održati na Zagrebačkom velesajmu, Račan je na današnjem brifingu za novinare rekao da SDP mora sačuvati sve vrline i vrijednosti po kojima je postao i ostao velika i nezaobilazna stranka na hrvatskoj političkoj sceni, neovisno je li u vlasti ili oporbi.

Da bi to postigao, SDP, kaže, mora doživjeti promjene, nužne za uspješno jačanje stranke, a prije svega za njezin povratak na vlast na idućim izborima.

"Novoj Hrvatskoj smo pridonijeli i za novu Hrvatsku se moramo mijenjati i sami, jer nije dovoljno da se mijenja samo Hrvatska", kazao je Račan.

SDP, ističe, mora postati dinamičniji, napraviti nužne iskorake u organizaciji i načinu djelovanja, trebaju mu nove ideje, novi ljudi, novi senzibilitet.

U tom cilju, dodao je, zadaća je osigurati jaki tim, snažan po dobrom spoju mladosti i iskustva, u kojemu bi bili aktivisti koji bi se kroz Izvršni odbor i druga tijela stranke afirmirali i u budućnosti vodili SDP.

Na upit kakva je ocjena stranke u pogledu gubitka vlasti na prošlim izborima, Račan je najavio da će se na Konvenciji raspraviti i glasovati o Izvješću o radu stranke u zadnje četiri godine, istaknuvši da je na izborima polučen dobar rezultat, ali i nedovoljan za formiranje vlasti.

"Na vlasti je bila koalicija, ne samo jedna stranka, i svoje šanse da ostane na vlasti umanjila je u trenutku kada nije znala ili htjela rezultate koje smo postigli braniti u javnosti i umjesto toga je nastavila sa solističkim akcijama čime se kompromitirala u javnosti", rekao je.

No, kao glavni propust SDP-a u zadnje četiri godine Račan je naveo to što je, kao vodeća stranka u vlasti, zanemarila stranku i njezin identitet. "Bili smo noseća stranka u koaliciji i nismo, za razliku od ostalih, nastupali autonomno, stranački", kazao je.

Upitan kako procjenjuje šanse čelnika zagrebačkog SDP-a Milana Bandića na lokalnim izborima, u pozadini nedavnog sukoba sa gradonačelnicom Vlastom Pavić, Račan je najavio da će o odnosima među SDP-ovcima nešto reći na Konvenciji.

Naglasio je da u stranci zahtijevaju da se takvi i slični problemi ozbiljno rasprave, te izrazio nadu da će se to riješiti u zagrebačkoj organizaciji SDP-a, da se neće uzdizati na državnu razinu.

Račan je ponovio kako mu je žao što na Konvenciji neće imati protukandidata za predsjednika stranke, rekavši kako je predlagao "ljudima oko sebe" da mu budu oponenti, ali da su se oni opredijelili za zamjeničke i potpredsjedničke funkcije.

"Ako se umorim i pukne mi film mogu mirno otići, bez konvencije i buke, i to je jedan od argumenata zašto sam inzistirao na zamjeničkoj funkciji", ustvrdio je.

Pročitajte više