Račan: Ratificiranje sporazuma o Pločama za dva mjeseca

HRVATSKI premijer Ivica Račan izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu kako bi sporazum s Bosnom i Hercegovinom o luci Ploče mogao biti ratificiran u iduća dva mjeseca te je najavio kako će hrvatska Vlada bosanskohercegovačkoj strani u naredna tri do četiri tjedna ponuditi model i program izgradnje cestovnog koridora V c.

Nakon razgovora s izaslanstvom Vijeća ministara BiH predvođenim premijerom Adnanom Terzićem, Račan je novinarima kazao kako je zajednički ocijenjeno da problem statusa luke Ploče konačno treba skinuti s dnevnog reda.

"Ja ovdje javno preuzimam obvezu da se Sporazum ratificira u Saboru", kazao je predsjednik hrvatske Vlade precizirajući kako bi se to trebalo dogoditi u roku od dva mjeseca te uz usvajanje protokola koji predviđa eliminiranje međunarodnog arbitra iz sastava budućeg upravnog odbora luke Ploče.

Protokolom bi se utvrdila mogućnost ad hoc arbitraže u slučaju spora, no Račan drži kako su dvije zemlje ionako sposobne same rješavati moguće probleme takve vrste.

"Mislim da ni BiH ni Hrvatska ne trebaju protektora ni trenutka više", kazao je premijer Račan.

On je kazao kako će se s bosanskohercegovačkom stranom u istom "paketu" rješavati i dio sporazuma koji se odnosi na prolaz kroz Neum.

To pitanje posebice dobija na važnosti sada kada je Hrvatska odlučila graditi auto-cestu Split-Dubrovnik preko teritorija BiH odnosno područja Neuma, a slobodni prolaz jamčio bi međudržavni ugovor.

Komentirajući pitanje izgradnje auto-ceste koja bi preko BiH povezala Budimpeštu i Ploče, Račan je kazao kako je riječ o projektu iznimno važnom za obje zemlje jer će ih integrirati sa središnjom Europom.

"Najvažnije je da se taj projekt realizira što prije i što kvalitetnije. Ukoliko je to moguće bez Hrvatske, onda u redu, no mi sada nudimo konkretnu suradnju kroz izradu modela i programa izgradnje", kazao je Račan.

On je pojasnio kako ovo znači svojevrsnu "izjavu namjere" koja će biti konkretizirana u naredna tri do četiri tjedna i sadržavat će prijedlog izvedbe koridora V c.

Račan je kazao kako je Hrvatska izričito zainteresirana za javni natječaj na kojemu bi se dodijelio posao izgradnje buduće auto-ceste, jer je to najtransparentniji i najpovoljniji način da se dođe do željenog rješenja.

Hrvatski premijer podsjetio je kako se javnim natječajem osigurava povjerenje međunarodnih financijskih institucija koje u svakom slučaju mogu sigurati povoljnije uvjete financiranja od komercijalnih banaka.

Bosanskohercegovački premijer Adnan Terzić kazao je kako je izvedba projekta koridora V c praktično tek na početku te da će vlasti u Sarajevu sa zanimanjem saslušati što Hrvatska ima ponuditi, no pritom je istaknuo kako će koncesiju za gradnju auto-ceste u svakom slučaju dobiti poduzeća, a ne države.

Odgovarajući na novinarsko pitanje Terzić je potvrdio kako će se s privatnom tvrtkom "Bosmal" nastaviti pregovarati o gradnji auto-ceste uspije li ona u naredna tri mjeseca prikupiti 300 milijuna eura potrebnu za izradu studije izvedivosti i ostale prateće dokumentacije.

Govoreći o statusu luke Ploče, Terzić je kazao kako vlasti BiH to drže isključivo gospodarskim a nikako političkim pitanjem te ga na taj način žele i rješavati.

(Hina) rm br

Pročitajte više