Račan se nada da iračka kriza neće negativno utjecati na hrvatski turizam

PREMIJER Ivica Račan izrazio je danas nadu da iračka kriza neće negativno utjecati na hrvatsku turističku sezonu.

Želimo učiniti sve da turistička sezona bude uspješna, jer Hrvatska u dobroj mjeri živi od turizma, rekao je.

Pri tom je upozorio da mnogo toga u sadašnjoj situaciji ipak ne ovisi od Hrvatske.

Za Hrvatsku je važno da turisti znaju da je stabilna i sigurna zemlja čak i kada globalni svijet to nije, poručio je Račan

Račan je u ime Vlade, izrazio žaljenje zbog sve manjih izgleda da se iračka kriza riješi mirnim putem, izražavajući usprkos tome nadu da nije sve izgubljeno u naporu da se rat ipak izbjegne.

Po najnovijim informacijama rat je gotovo neizbježan, žalimo zbog toga, ali se nadamo da nije sve izgubljeno u naporu da se rat izbjegne, izjavio je Račan novinarima u Banskim dvorima.

Podsjetio je da sutra zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a, što je zadnji pokušaj u tom pravcu prije isteka američkog ultimatuma Sadamu Huseinu.

U slučaju oružane akcije, hrvatska Vlada se nada da će biti kratka i sa što manje civilnih žrtava, rekao je premijer.

Račan je u ime Vlade izrazio razočaranje izostankom jedinstva u Vijeću sigurnosti, te zabrinutost elementima nejedinstva u Europskoj uniji, nadajući se da će Unija steći dovoljno snage da demonstrira jedinstven politički stav na tako teškom pitanju.

Ponovio je da je Hrvatska spremna aktivno sudjelovati samo u oružanim akcijama koje odobri Vijeće sigurnosti.


Hrvatska će, naglasio je, poštovati i pridržavati se preuzetih obveza prema SAD-u i njegovim saveznicima, rekao je, podsjetivši da se to odnosi i na odluku o korištenju hrvatskog zračnog prostora i luka za slijetanje savezničkih zrakoplova i opskrbu gorivom.

U poštivanju tih obveza prema SAD-u i podržavanju stavova Vijeća sigurnosti Račan ne vidi proturječnost.

Hrvatska se neće pridružiti oružanim akcijama bez odobrenja VS, no poput drugih zemalja na određeni će način surađivati sa SAD-om, odgovorio je Račan novinarima podsjetivši da takav oblik suradnje prakticiraju primjerice Njemačka i Francuska.

Premijer kaže da u državnom vrhu postoje stalne konzultacije o iračkoj krizi i čvrsto suglasje.

Nemamo potrebe sastajati se da bi verificirali taj stav, očekujemo jedino da svi prijatelji Hrvatske, a to su bez sumnje i SAD, razumiju hrvatsku poziciju, naglasio je Račan.

Odbio je detaljnije govoriti o daljnjim mjerama koje Vlada kani poduzeti u slučaju izbijanja rata u Iraku, otkrivši tek da će one biti sukladne mjerama koje poduzimaju i druge zemlje.



Pročitajte više