Račan: Vlada priprema odgovore na saborske zaključke o Sunčanom Hvaru

PREMIJER Ivica Račan izjavio je danas u Saboru da Vlada priprema odgovore na saborske zaključke kojima je bila obvezna donijeti strategiju upravljanja u turizmu i privatizacije u turističkom sektoru, kao i na istupe ministrice turizma Pave Župan Rusković oko privatizacije Sunčanog Hvara.

Na početu aktualnog prijepodneva Luka Roić (HSS) optužio je Vladu da ne provodi zaključke Sabora s prošle, 32. sjednice, izglasane za vrijeme rasprave o privatizaciji Sunčanog Hvara.

Podsjetio je da je Sabor tada obvezao Vladu da do početka iduće sjednice predloži koncept upravljanja privatizacijskim procesima u turizmu, izmjene Zakona o privatizaciji i Hrvatskom fondu za privatizaciju, te u najkraćem roku Saboru predstavi dokumente o strategiji daljnje privatizacije turističkog sektora i podnese izvješće o društvu ACI u Opatiji.

Također, tvrdi Roić, Sabor je Vladu obvezao da razmotri istupe ministrice turizma oko privatizacije Sunčanog Hvara, koji su bili suprotni stavovima Vlade.

"Sa žaljenjem ponovno se događa praksa neizvršavanja zaključaka Sabora i tako se ruši dignitet ovog visokog doma i saborskih zastupnika", rekao je.

U kratkom odgovoru premijer Račan kazao je da se u Vladi pripremaju odgovori oko projekata u turizmu, da su u to uključeni i strani konzultanti zbog čega odgovori još nisu završeni, rekao je Račan, izrazivši uvjerenje da će ipak biti ubrzo upućeni u Sabor.

Na upit HSS-ovca Marijana Maršića što je Vlada poduzela u provođenju zaključaka Sabora iz rasprave o nuklearci Krško, potpredsjednik Vlade Goran Granić odgovorio je da je HEP dobio 50 posto vlasništva u nuklearci, podnesen je zahtjev za naknadom štete zbog neisporuke struje, te su osnovana povjerenstva - na čelu hrvatskog povjerenstva je ministar gospodarstva Ljubo Jurčić.

Teško je, kaže, procijeniti kada će povjerenstvo završiti posao.

Pročitajte više