Radman suludo brani Krstičevića: U nekim zemljama nema imovinskih kartica

Foto: Patrik Macek/Pixsell

NAKON što su Index Istrage sinoć objavile da je ministar obrane i potpredsjednik vlade Damir Krstičević u imovinskoj kartici gotovo prepolovio vrijednost i površinu obiteljske vikendice u Žaboriću pored Šibenika, danas cijelo jutro pristižu reakcije.

Ministri su uoči sjednice vlade odgovarali na pitanja novinara. Glavna tema su imovinske kartice.

Razvoj događaja pratite na Indexu:

10:00 "Imate određene granične vrijednosti za unos imovine. Ja sam svoje unio", rekao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman

Na pitanje je li u imovinsku karticu unio i kolekciju znački, ministar Grlić Radman je odgovorio: "Hvala Bogu, značke ne skupljam."

Rekao je kako u drugim demokratskim zemljama, primjerice u Njemačkoj, gdje je bio veleposlanik, nema imovinskih kartica.

"Tamo postoje institucije koje se bave imovinom ministara. Ispunjavanje imovinske kartice ima i dobre i loše strane, a možemo se ugledati i na druge zemlje koje nam mogu biti uzor", rekao je. 

Na pitanje o premijeru Plenkoviću čiji ministri ne znaju ispuniti imovinsku karticu odgovorio je:

"To je najbolji hrvatski premijer koji može biti primjer svima ostalima kako se može voditi domoljubna politika, kako se može međunarodno pozicionirati jedna mlada zemlja. Hrvatska bi trebala biti zadovoljna s kvalitetom hrvatskog premijera. O karticama drugih ministara ne mogu govoriti, ja sam svoju ispunio", ponovio je.

Marić: Sustav je takav kakav je

9:48 "Prijavio sam sve ono što imam, a to su mnogi već vidjeli. Ne želim komentirati detalje bilo kojeg drugog dužnosnika. Sustav je takav kakav je. Kartice su dostupne i javne. Ima određenih stvari koje se mogu poboljšati", rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Komentirao je i sigurnosne provjere:

"Kada sam ušao u sustav, ušao sam kao pomoćnik ministra, prolazio sam punu, temeljitu sigurnosnu provjeru i postavlja se pitanje tko je to i zašto ukinuo", rekao je Marić.

Butković: Pogriješio je, ali nije to tako velika stvar

9:42 Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kratko je prokomentirao situaciju s imovinskom karticom ministra obrane Damira Krstičevića.

"Pogriješio je, ali nije to tako velika stvar", rekao je Oleg Butković. OPŠIRNIJE

9:40 Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je kako je ona svaku imovinsku karticu pažljivo ispunjavala.

"Svatko može govoriti samo u svoje ime. Prvu imovinsku karticu sam ispunila 2006. godine i svaki put sam to radila s velikom pažnjom", kazala je ministrica.

Medved o Krstičeviću: Ne vidim problem, nije oštetio državu

9:35 Ministar branitelja Tomo Medved i potencijalni kandidat za zamjenika Andreja Plenkovića na unutarstranačkim izborima razgovarao je s novinarima. Rekao je kako je svoju imovinsku karticu ispravno ispunio.

"Nadam se da je imovinska kartica potpuno ispravno ispunjena. Naučena je lekcija da moramo više pozornosti posvetiti ispunjavanju imovinskih kartica. To je standard kojeg se moramo pridržavati", rekao je, na što mu je novinarka odvratila kako lekcija očito nije naučena jer je jučer isplivala još jedna pogrešno ispunjena kartica - ona ministra obrane Damira Krstičevića.

"Naglašavam, moramo više pozornosti posvetiti ispunjavanju imovinskih kartica, svih detalja koji su predviđeni u imovinskoj kartici. Vidio sam da je ministar sinoć dao očitovanje, da je i prije toga tražio dopunu imovinske kartice. Zaista ne vidim nikakav problem, ne vidim da je na bilo koji način oštetio državu. Naglašavam, očito je da je naučena lekcija kad je u pitanju ispunjavanje imovinske kartice", rekao je Medved. OPŠIRNIJE

Plenković: Ne djeluje mi to tako dramatično

8:25 Novinari su jutros prije sjednice vlade pitali premijera za komentar o Krstičevićevoj imovinskoj kartici i hoće li mu to predstavljati problem uoči unutarstranačkih izbora.

"Ne djeluje mi to tako dramatično, mislim da je on sve to objasnio", kratko je odgovorio Andrej Plenković pri ulasku u Banske dvore. OPŠIRNIJE

8:12 Na pitanje je li vlada blokirana, s obzirom na afere s imovinskim karticama, smjene ministara i migrantsku krizu, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kaže kako nije.

"Postoje li pritisci ili ne, svi moramo postati svjesni da živimo u promijenjenim okolnostima, da je interes javnosti sve veći i da se to neće promijeniti. Nešto što je do jučer možda prolazilo ispod radara više ne prolazi i toga moraju biti svjesni", rekao je Božinović i dodao kako je čuo što je Krstičević jučer kazao.

"Treba Povjerenstvu za sukob interesa omogućiti, možda ih treba i pojačati u smislu da se neke stvari mogu lakše provjeravati", rekao je Božinović. OPŠIRNIJE

Otkriće Index Istraga: Kuća Krstičevića vrijedi duplo više nego što je prijavio

Podsjetimo, Krstičević je 19. siječnja 2016. godine, kada je popunjavao imovinsku karticu, procijenio da nekretnina u Žaboriću vrijedi 638.400 kuna, što bi, preračunato u eure po tadašnjem tečaju, iznosilo 83.333 eura. 

Ministar je morao znati da unosi netočan podatak jer je 12 godina ranije, 23. srpnja 2004. godine, sa suprugom kupio kuću za 160 tisuća eura u protuvrijednosti u kunama. Drugim riječima, u imovinskoj je kartici prepolovio njezinu vrijednost.

Krstičević navodi i da vikendica ima površinu 120 metara četvornih. No iz katastarskih podataka i zemljišnih knjiga proizlazi da je Sanja Krstičević vlasnica 302 metra četvorna kuće i okućnice, čak 182 kvadrata više od upisanog u imovinskoj kartici. 

Pročitajte više