Radna skupina sutra nastavlja razgovore o izmjenama Zakona o radu

RADNA skupina Vlade, sindikata i poslodavaca sutra će nastaviti razgovore o spornim pitanjima iz prijedloga izmjena Zakona o radu (ZOR), najavljeno je danas iz Vladina Ureda za socijalno partnerstvo.

Socijalni partneri trebali bi analizirati institute koje je lani u svibnju usuglasila radna skupina, ali ih Vlada nije na odgovarajući način ugradila u izmjene ZOR-a, rekao je Hini predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak.

Sindikati tvrde da neki instituti, za koje Vlada smatra da su ugrađeni u izmjene ZOR-a, nisu ušli u zakonski prijedlog tako kako ih je usuglasila tripartitna radna skupina.

Kao primjer navode da nije na zadovoljavajući način ugrađena odredba vezana uz ugovor na određeno vrijeme jer se poslodavcu ne ograničava broj tako sklopljenih ugovora, što je suprotno dogovoru radne skupine.

Sindikati nisu zadovoljni niti prijedlogom da radna skupina sutra utvrdi sporna pitanja u izmjenama ZOR-a i predloži kompenzacijska rješenja oko kojih bi potom socijalni partneri pregovarali na višoj razini.

Umjesto toga, sindikati traže da se oko spornih pitanja usuglasi tripartitna radna skupina, a tek nakon toga socijalni partneri mogli bi na višoj razini razmatrati preostala otvorena pitanja, rekao je Mučnjak.

Pročitajte više