Radnici "Valpova" sutra prosvjeduju u Zagrebu

OKO 250 radnika Poljoprivrednog kombinata "Valpova" d.d. sutra će u Zagrebu na Markovu trgu mirno prosvjedovati te zatražiti prijam kod predsjednika Vlade Ivice Račana i na Visokom trgovačkom sudu, doznaje se danas u sjedištu toga kombinata.

Radnici i nadalje blokiraju ulaz novoregistriranim čelnicima Nadzornog odbora i Uprave Ivi Brzici i Edinu Lehi, koji su upisani u sudski registar nepravomoćnim rješenjem osječkoga Trgovačkoga suda.

U priopćenju za javnost navodi se kako se hrvatska javnost želi upozoriti na, kako se tvrdi, "kažnjiva djela u pokušaju nezakonita preuzimanja PPK Valpova te na povezanost pojedinaca iz sudstva, državnog odvjetništva i policije s Ivom Brzicom u nastojanju da ozakoni zluporabama stečene dionice i upravljačka prava koja mu ne pripadaju".

Ističe se kako je osječki Trgovački sud 22. rujna izdao potvrdu da rješenje o upisu promjene članova Uprave i Nadzornog odbora "do danas nije postalo pravomoćno" te kako se time potvrđuje da je upis u sudski registar na temelju nepravomoćna rješenja nezakonit.

"Svojim prosvjedom radnici "Valpova" d.d. poduprijet će Visoki trgovački sud u Zagrebu da žurnim rješavanjem njihove žalbe vrati poljuljanu vjeru u pravosuđe", stoji, uz ostalo, u priopćenju.

Županijski povjerenik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industiji te vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) Šimo Orešković izjavio je za Hinu kako će taj sindikat poduprijeti radnike koji su zatražili prijam kod predsjednika Vlade Račana, kako bi mu izložili problem i zatražili pomoć ili posredovanje u rješavanju toga slučaja.

Predsjednik Uprave PPK "Valpova" Edin Leho ovih je dana uputio pismo predsjednicima države, Sabora i Vlade u kojem uz ostalo navodi da "unatoč transparentnoj pravnoj poziciji" još nisu preuzeli operativno upravljanje poduzećem i da se "opozvani Ivica Berečić i dalje lažno potpisuje kao predsjednik Uprave". Pozvao ih je da "svojim autoritetom, po zakonu, pomognu da se prekine nezakonje" i omogući rad poduzeća, jer su štete za poslovanje tvrtke i za pravnu državu sve veće.

Pročitajte više