Radnici Željezare Split nastavljaju štrajk glađu: Više ne vjerujemo obećanjima

NAKON što su jučer zaposlenici splitske Željezare poručili javnosti da će, sve dok se pitanje Željezare ne riješi, štrajkati glađu, štrajk su nastavili i danas. Prema riječima sindikalnoga povjerenika u Željezari Split Tončija Mužića, glađu štrajka 12 radnika i sindikalnih povjerenika Željezare Split. Mužić je dodao kako je u proteklih godinu dana dio radnika splitske Željezare više puta započinjao štrajk glađu, koji je prekidan kad im je iz Fonda za privatizaciju i Vlade obećano prevladavanje teškoća u Željezari, ali se nakon toga "nitko nije pojavio".

"Ovaj put nećemo vjerovati nikakvim obećanjima i ići ćemo sa štrajkom glađu sve dok se ne pokrene proizvodnja i ne pronađe novi strateški kupac splitske Željezare umjesto poljskog Zlomrexa", najavio je Mužić i rekao da nitko od štrajkaša nema zdravstvenih problema te da su štrajkaši u kontaktu s medicinskom službom koja je spremna intervenirati ako to bude potrebno.

Radnici su jučer prosvjedovali protiv odvoženja šest milijuna kuna vrijedne žice iz Sjeverne luke. Odvoženje su radnici Željezare spriječili svojim tijelima i poručili kako ta žica vrijedi nekoliko njihovih plaća.

Podsjetimo, žicu su pokušali odvesti iz tvrtke Trast, jednog od vjerovnika Željezare, iz koje tvrde da su prošlog ljeta dobili tisuću i pol tona žice sudskom nagodbom. Jedan kamion žice uspjeli su odvesti, ali odvoz drugog kamiona zaustavili su radnici. Kasnije je ustanovljeno da je tvrtka Trast pokušala prisilno naplatiti svoj dug od Željezare pa je Ministarstvo gospodarstva moralo zamoliti vjerovnike da se barem do daljnjeg suzdrže od takvih postupaka.

Iz Ministarstva poručuju vjerovnicima da se strpe do kraja ožujka, kada bi trebao biti poznat novi kupac Željezare.

Pročitajte više