Radnicima Sljemena otpremnine i plaće za lipanj i srpanj

GRAD Zagreb će otkupiti nesporna potraživanja radnika mesne industrije Sljeme i isplatiti im plaće za lipanj i srpanj kroz nekoliko dana, te otpremnine u rujnu, što ukupno iznosi više od 30 milijuna kuna, odlučeno je na današnjoj sjednici zagrebačkog Gradskog poglavarstva.

To je bila jedina točka dnevnog reda današnje sjednice Poglavarstva na kojoj su bili nazočni predstavnici sindikata Ivica Rogić i Branko Mišković koji su u ime 360 radnika Sljemena zahvalili Poglavarstvu i gradonačelniku Milanu Bandiću što im je, kako su rekli, pomogao kad im je bilo najteže.

Radnicima je to bilo izuzetno važno jer su već bili na izmaku snaga, a neki od njih nisu imali ni za kruh, istakli su sindikalci.

Napomenuli su da će sada radnici koji su u Sljemenu, primjerice, radili 20 godina dobiti otpremninu od 160.000 kuna, što će moći uložiti u pronalaženje novog posla.

Rogić je izrazio nezadovoljstvo jer su u nekim novinama objavljene neistine da je Bandić zatvorio proizvodnju u Sljemenu, jer radnici nakon 31. srpnja odlaze na burzu rada.

I Rogić i Mišković su ustvrdili da je još u travnju na pregovorima u uredu potpredsjednika Vlade Damira Polančeca rečeno da u Sljemenu nema nastavka proizvodnje, a za to nije kriv Bandić nego kriminalna privatizacija.

"Radnici su bili voljni raditi, ali kako to nije bilo moguće, sada odlaze dostojanstveno", rekao je Mišković i upitao gdje su bili svi "dobročinitelji" dok su radnici u problemima bili na Markovu trgu.

Po Bandićevim riječima, za otkup potraživanja radnika, u što je uključeno i pet već isplaćenih plaća, bit će osigurano približno 36 milijuna kuna, čime Grad postaje najveći vjerovnik Sljemena. O tome što će biti sa zemljištem nije želio zasad govoriti.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić kazao je da će za preostale dvije plaće biti izdvojeno 2,3 milijuna kuna iz izvanrednih rashoda tog Ureda, dok će se otpremnine riješiti prenamjenom sredstava unutar gradskog proračuna ili rebalansom.

Rogić je najavio da će sindikat i dalje pritiskati USKOK u vezi privatizacije Sljemena jer bi to danas bila vodeća mesna industrija u Hrvatskoj da je bivši većinski vlasnik, tvrtka Finagra, uložio novac u restrukturiranje tvrtke, umjesto što se prelijevao u privatne džepove.

Pročitajte više