RADNICIMA "V. LENCA" 2400 Kuna predujma

Bivšim radnicima "Viktora Lenca" danas je na račune doznačeno po 2400 kn kao predujam za plaće koje bi im trebale biti isplaćene do Božića, doznaje se danas iz tog brodogradilišta. L

Stečajni upravitelj Milenko Škrlec odlučio je taj novac isplatiti s računa "Viktora Lenca" u stečaju, na koji je od tekućih poslova prispjelo oko dva milijuna kuna.

Po dogovoru socijalnih partnera Hrvatski će fond za privatizaciju brodogradilištu u stečaju odobriti 15 milijuna kuna zajma za isplatu radnicima dviju trećina prosječnih plaća za tri mjeseca uz obvezu da taj novac ponovno ne potražuju u stečajnom postupku. Stečajni upravitelj Škrlec danas je u Zagrebu potpisao ugovor o zajmu, realizacija kojeg se očekuje sljedeći tjedan.

Brodogradilište je u stečaju od početka prosinca. Račun poduzeća blokirali su vjerovnici, pa Uprava nije mogla osigurati novac za nastavak poslovanja i isplatu plaća. Procjenjuje se da brodogradilište duguje oko 150 milijuna dolara, a od toga je država, jamstvima i zajmovima, izložena s oko 70 milijuna dolara.

Domaćim dobavljačima i kooperantima "Lenac" duguje oko 23 milijuna dolara, a radnicima, kojima su u srijedu uručeni otkazi, pet mjesečnih plaća.

Prvo ispitno i prvo izvještajno ročište u stečajnom postupku zakazani su na riječkom Trgovačkom sudu za 18. veljače 2004.

(Hina) hšup dd

Pročitajte više