Radoš: Rat može otežati borbu protiv globalnog terorizma

PREDSJEDNIK Libre Jozo Radoš osudio je danas američki napad na Irak bez odobrenja Vijeća sigurnosti ocijenivši da taj rat može otežati borbu protiv globalnog terorizma i prerasti u sukob s elementima međunarodne kataklizme.

"Taj sukob može dovesti do razdora u zapadnom svijetu i povećati razdor između zapadnog i islamskog svijeta", rekao je Radoš na konferenciji za novinare i ustvrdio da je napad SAD-a na Irak zapravo sijanje klice terorizma za budućnost.

Također je rekao da američka akcija dovodi u pitanje smisao postojanja UN-a kao jedine svjetske organizacije i smisao NATO-a koji ne sudjeluje u toj operaciji. U pitanje se dovodi i smisao sigurnosne i obrambene politike Europske unije, kao i ukupni europski politički identitet, rekao je, ali i dodao da je upravo to prigoda da se Europska unija postavi kao partner SAD-u.

Izrazio je zadovoljstvo što je hrvatska politika uspjela postići jedinstveno i čvrsto antiratno stajalište u čemu i Libra, rekao je, ima svoj doprinos.

Ustvrdio je da su u vezi s takvim hrvatskim stajalištem neprimjerene kritike američkog veleposlanika Rossina.

Radoš je ocijenio kako bi ubuduće bilo dobro da se o takvim i drugim krupnim sigurnosnim i vanjskopolitičkim pitanjima zemlje sastaje Vijeće nacionalne sigurnosti.

Dodao je da su stajališta Vlade i Predsjednika Republike na istoj liniji bez obzira na razliku u oštrini osude napada na Irak te da su stajališta Libre ipak bliža stajalištima predsjednika Mesića jer se radi o teškom, dalekosežnom i opasnom postupku SAD-a.

Najavio je da će Libra uskoro započeti s prikupljanjem potpisa na peticiju za ukidanje obaveznog služenja vojnog roka kako bi dodatno "pritisnula" Vladu da do konca lipnja pripremi raspravu u Hrvatskom saboru i mjere za ukidanje obaveznog vojnog roka.

Pročitajte više