Radovan Vlatković na Julian Rachlin & Friends festivalu u Dubrovniku

UZ SVJETSKI poznate izvođače komorne glazbe kao što su Julian Rachlin (violina), Mischa Maisky (violončelo), Itamar Golan (klavir), Janine Jansen (violina), na ovogodišnjem 7. Festivalu komorne glazbe Julian Rachlin & Friends, koji se od 5. do 16. rujna održava u Dubrovniku, nastupit će i svjetski glazbenik hrvatskog porijekla Radovan Vlatković.

Radovan Vlatković rođen je u Zagrebu 1962. godine. Rog je počeo svirati sa šest godina, a studirao je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, u klasi prof. Prerada Detičeka, te na Muzičkoj akademiji u Detmoldu, Njemačka, u klasi prof. Michaela Höltzela. Dobitnik je brojnih nagrada uključujući prestižne nagrade poput Premio Ancona 1979. i Nagradu natjecanja ARD u Münchenu, koju je tada po prvi put u 14 godina postojanja nagrade osvojio neki kornist.

Njemački glazbeni kritičari i urednici nagradili su ga za nekoliko izdanih nosača zvuka. Ovi su uspjesi Vlatkoviću osigurali nastupe na festivalima po cijeloj Europi, kao i u Amerikama, Australiji, Izraelu, Koreji te redovne nastupe u Japanu i Aziji. Radovan Vlatković nastupao je kao solist s mnogim cijenjenim simfonijskim i komornim orkestrima, kao što su Bavarski simfonijski orkestar, Stuttgartski radijski orkestar, Njemački simfonijski orkestar, Minhenski komorni orkestar, Simfonijski orkestar BBC-ja, Orkestar Akademije St Martin in the Fields, Mozarteumov orkestar, Roterdamska filharmonija, orkestri iz Tokya, Adelaide, Melbournea, Berna, Basela te brojni drugi.

Vrlo je tražen kao komorni glazbenik te je svirao na festivalu Lockenhaus Gidona Kremera, Prosinačkim večerima Svjatoslava Richtera u Moskvi, festivalu Mondsee Andrása Schiffa, festivalima u Vicenzi, Ittingenu, Kuhmou te na Festivalu Casals u Pradesu, između ostaloga. Od 2000., kada postaje profesor roga na Visokoj glazbenoj školi "Kraljica Sofija" u Madridu, do 2003. godine bio je umjetnički ravnatelj Rujanskog festivala komorne glazbe u Mariboru, Slovenija.

Radovan Vlatković nastupit će na koncertima u Dubrovniku najavljenim za 5. i 9. rujna u Atriju Kneževa dvora u 21 sat. Na programu su djela Brahmsa (Trio za glasovir, violinu i rog u Es-duru op.40) i Mozarta (Kvintet za rog, violinu, 2 viole i violončelo u Es-duru KV 407).

Ulaznice za koncert Radovana Vlatkovića u Dubrovniku puštene su u on-line prodaju. Festivalska blagajna započinje sa radom u nedjelju 26. kolovoza u palači Ranjina, preko puta Kneževa dvora u Dubrovniku. Radno vrijeme blagajne je do 10 do 22 sata. Više o festivalu potražite ovdje.

Pročitajte više