Rakete Patriot dvaput zakazale, sumnja se na ozbiljnu pogrešku

NAKON što su američke rakete Patriot po drugi put u samo nekoliko dana ciljale na vlastite zrakoplove, američki vojni dužnosnici sumnjaju da se radi o ozbiljnoj pogrešci u kompjutorskom sustavu nišanjenja.

Dužnosnici Pentagona su rekli kako je sustav Patriot u ponedjeljak naciljao na američki lovac F-16 i pripremio se za paljbu, ali je lovac na vrijeme ispalio raketu koja je uništila radar sustava.

U tom incidentu nije nitko ozlijeđen jer je posada Patriota bila u skloništu.

Taj slučaj je došao odmah nakon što je u nedjelju raketa Patriot oborila britanski Tornado u blizini kuvajtske granice ubivši pri tom oba člana posade.

Dužnosnici Pentagona i neovisni stručnjaci smatraju da je u pitanju ozbiljna pogreška u sofwareu sustava za ciljanje koji je u dva incidenta pokazao da ne razlikuje "prijateljske" od "neprijateljskih" zrakoplova ili zrakoplove od raketa Scud.

Rakete Patriot raspoređene su kako bi spriječile raketne napade Iračana na koalicijske snage i susjedne zemlje. Do sada su od četrnaest raketa koje su Iračani ispalili na koalicijske snage u Kuvajtu od početka rata rakete Patriot uspjele presresti šest.

Pročitajte više