Ramallah: Gandijev unuk pozvao na nenasilje; palestinski štrajkači glađu upozoravaju na humanitarnu katastrofu

ARUN Gandhi, unuk Mahatme Gandhija, u četvrtak je pozvao Palestince da se okrenu nenasilnim sredstvima u nastojanju da ostvare svoj cilj, slobodu.

Govoreći pred stotinama Palestinaca okupljenima na nogometnom stadionu u Ramallahu, Gandhi (63), je rekao da je bliskoistočni sukob mogao već biti riješen da je palestinska borba otpočetka bila nenasilna.

"Mir se može postići preko noći ako se 50 ili 100 tisuća ljudi digne i krene u marš za mir. Počnu li Palestinci nenasilni otpor, mogu dobiti potporu svijeta", rekao je Gandhi.

Unuk borca za neovisnost Indije na poziv nevladinih palestinskih organizacija boravi u jednotjednom posjetu solidarnosti palestinskim područjima.

Arun Gandhi u petak kani postiti u znak potpore palestinskim zatvorenicima koji već 12 dana štrajkaju glađu.

"Pozivam svakoga na post u petak u znak solidarnosti sa zatvorenicima", rekao je.

Istodobno su palestinski zatvorenici uputili međunarodnim organizacijama za zaštitu ljudskih prava i Ujedinjenim narodima poziv na intervenciju u korist štrajkaša glađu kako bi spriječili "humanitarnu katastrofu".

"Pozivamo organizacije za zaštitu ljudskih prava u cijelom svijetu i UN na čelu s glavnim tajnikom UN Kofijem Annanom da nam pomognu okončati bijedne uvjete u kojima živimo", izjavio je za AFP jedan predstavnik palestinskih zatvorenika u Izraelu.

On je potvrdio da od 15. kolovoza glađu štrajka oko polovice od ukupno oko 8.000 zatvorenih Palestinaca.

Pročitajte više