Rana upotreba vitamina u djece povezana s astmom

ISTRAŽIVANJE provedeno na više od 8.000 djece u Sjedinjenim Državama otkrilo je povezanost između rane upotrebe multivitaminskih dodataka i rizikom od astme i alergija na hranu.

U izvješću američkog Dječjeg nacionalnog medicinskog centra u Washingtonu koje je provelo istraživanje navodi se da razlog povezanosti upotrebe multivitamina i povećanog rizika za pojavu astme nije sasvim jasan.

U istraživanju je, međutim, "otkrivena povezanost između rane upotrebe multivitaminskih dodataka u prehrani i pojave astme, posebice u crne djece, te alergije na hranu u sve djece u dobi do tri godine".

Više od polovine djece u Sjedinjenim Državama dobiva multivitaminske dodatke u prehrani, a broj astmatičnih i alergijskih bolesti u znatnom je porastu u posljednjem desetljeću. Neka ranija istraživanja provedena na životinjama pokazala su da prekomjerna upotreba određenih vitamina može izazvati promjene u stanicama koje, pak, povećavaju izglede na alergijsku reakciju na neku hranu.

Ako se ovo istraživanje potvrdi daljnjim postupcima "možda će biti potrebno smanjiti preporuke o multivitaminskim dodacima u prehrani kako bi se smanjio rizik za alergije i astmu", zaključuje se u izvješću washingtonskog medicinskog centra.

Pročitajte više