Raritetna djela Arthura Conana Doylea na aukciji

RARITETNI rukopisi Arthura Conana Doylea (1859.-1930.), autora Sherlocka Holmesa, uskoro će se pojaviti na aukciji u Londonu, a zarada od njihove prodaje namijenjena je u dobrotvorne svrhe, javlja BBC ovih dana.

U aukcijskoj kući Christies prodavat će se njegova rukom pisana djela, koja su dugo bila u vlasništu njegova posljednjeg živućeg djeteta, Jean Conan Doyle, preminule 1997.

Šest rukopisa, što je najveći broj takvih primjeraka na tržištu u zadnjih nekoliko desetljeća, obuhvaćaju Doyleova znanstvenofantastična djela i ratne izvještaje, ali ne i Sherlocka Holmesa.

Očekuje se da će se aukcijom prikupiti i do 200 tisuća funti, koje bi se trebale proslijediti humanitarnim skupinama Britanskog kraljevskog zrakoplovstva i drugim udrugama za pomoć vojnicima.

U kolekciji, koja će se 19. studenoga izložiti na aukciji, dvije su priče iz serije o brigadiru Gerardu, što je po ocjeni mnogih kritičara bolja i od Sherlocka Holmesa.

Među ostalim, prodavat će se i SF priča "The Maracot Deep", o skupini morskih istraživača koje spašavaju nepoznata bića, te djela o ratu.

Njegova kći Jean trideset je godina službovala u RAF-u, gdje je u doba umirovljenja bila najviše pozicionirana žena.

Pročitajte više