Rasim Delić stigao u pritvor ICTY-A

BIVŠI zapovjednik glavnog stožera Armije BiH general Rasim Delić u ponedjeljak je prebačen u pritvor UN-a u Scheveningenu, nakon što se dobrovoljno predao Haškom sudu (ICTY), potvrdio je glasnogovornik ICTY-a.

"Delić je stigao u pritvorsku jedinicu ICTY-a", kazao je glasnogovornik Jim Landale. Rasim Delić (56) jutros je napustio Sarajevo u pratnji ministra unutarnjih poslova Federacije BiH Mevludina Halilovića, koji pred Haškim sudom treba usmeno obrazložiti vladina jamstva za Delićevo puštanje na slobodu do početka suđenja.

Na sarajevskom aerodromu Delića je ispratilo oko 300 suboraca i prijatelja, a među nazočnima bio je i predsjednik federalne vlade Adnan Terzić. Haški sud (ICTY) optužio je Delića po zapovjednoj odgovornosti za ratne zločine koje su nad hrvatskim i srpskim zarobljenicima Armije BiH 1993.-95. počinili mudžahedini iz islamskih zemalja, čija se postrojba "El Mudžahid" nalazila u sastavu 3. korpusa Armije BiH.

Optužen je u četiri točke za ubojstva, okrutno postupanje i silovanje kao kršenje ratnog prava i običaja.

Među ostalim, tereti ga se za likvidaciju 24 i teško ranjavanje šest Hrvata i pripadnika HVO-a zarobljenih u selu Maline kod Travnika 8. lipnja 1993., tijekom hrvatsko-muslimanskog sukoba.

Optužen je za mučenja, zlostavljanja i ubojstva zatočenika u logoru Armije BiH Kamenica kod Zavidovića 1995., uključujući i "nestanak" oko 60 srpskih vojnika zarobljenih u selu Vozuća, na planini Ozren, koje su prema optužnici likvidirali njegovi potčinjeni.

Rasim Delić je drugi zapovjednik glavnog stožera Armije BiH kojeg je optužio ICTY. Njegovu prethodniku Seferu Haliloviću u tijeku je suđenje za ubojstva hrvatskih civila u selima Grabovica i Uzdol, tijekom operacije Armije BiH "Neretva 93".

Haški sud još nije zakazao termin Delićevog prvog pojavljivanja pred sudom kako bi se izjasnio o krivnji, a očekuje se da će to biti učinjeno tijekom dana. Na odlasku iz Sarajeva kazao je da odlazi u Den Haag dokazati svoju nevinost i kako se nada da će pravda pobijediti.

U Scheveningen bi u ponedjeljak trebao biti prebačen i umirovljeni general Vojske bosanskih Srba Radivoje Miletić, optužen za zločine nad Bošnjacima u Srebrenici i Žepi.

Pročitajte više