Raspisan natječaj za uređenje Žnjana, Opara će potrošiti više od pola milijuna kuna na nagrade

Foto: Index

GRAD Split raspisao je natječaj za uređenje Žnjana. Otvoren je do konca siječnja iduće godine. Žiri kojem predsjeda bivši HDZ-ov vijećnik i arhitekt Vjekoslav Ivanišević u 15 dana trebao bi odabrati pobjednika koji će biti nagrađen s čak 228 tisuća kuna. Izdašne su i ostale nagrade. Sam Ivanišević kaže da se nije dosad susreo s ovako bogatim fondom. Sve skupa radi se o više od pola milijuna kuna. Osim urbanističkog i arhitektonskog rješenja Žnjana, natjecatelji će pokušati osmisliti i susjedna područja Trstenika i Duilova. Ivanišević očekuje beskrajno bogatstvo doživljaja.   

Splitski gradonačelnik s ponosom je predstavio natječaj u prostorijama Društva arhitekata Splita.

"Ovaj natječaj, i na to smo izuzetno ponosni, raspisan po svim kriterijima i pravilima Komore arhitekata. Napravili smo korak naprijed. Osobito mi je zadovoljstvo predstaviti natječaj upravo u Društvu arhitekata Splita. U žiriju su ljudi iz struke, i ja moram biti član ocjenjivačkog žirija. Predsjednik je arhitekt Vjekoslav Ivanišević, drugi član je predsjednik DAS-a Split Dragan Žuvela, treći ekonomist Mario Šerić koji je ostvario zavidnu karijeru u inozemstvu, prije 10, 11 godina radio je s Gradom Splita na planiranju turističkih resursa, s nama je i Gojko Berlengi, istaknuti splitski urbanist", kazao je Opara.

Po planu bi u veljači 2019. godine trebali krenuti s izborom izvođača radova, a na ljeto započeti s radovima. Iduće sezone kafića će biti, ali to nipošto neće biti nekakvi mamut objekti, već skromni moduli, onako kako je to bilo zamišljeno i prije no što su se stvari otele kontroli za vrijeme Oparinog prethodnika Ive Baldasara.

Opara: Želim zelenilo, travnjak, bosu djecu koja trče i njihove bake i djedove

Opara je posebno ponosan na anketu koju je raspisala Gradska uprava kako bi doznala što Splićani žele na Žnjanu. Apelirao je na natjecatelje da prihvate rezultate ankete.

"Na našu anketu javilo se šest tisuća ljudi. Anketa je dala smjernice koje će natjecatelji prihvatiti kao relevantne putokaze u planiranju prostora. Podaci pokazuju što građani žele. Najvažnije je da žele rekreaciju, sport, zelenilo, kulturu i edukaciju, sve ono što sam govorio ne znajući da će takvi rezultati biti. Vratimo grad građanima. Zato smo i krenuli s anketom, pozvali smo građane da kažu što žele. Apeliram na natjecatelje da rezultate ankete prihvate, da Žnjan postane gradski,  kao što je bio na početku.

Anketa je odgovorila na najbolji mogući način da naš grad bude grad građana, potom turistički resort. Neka turizma, ali grad je radi građana. Želimo za sve slojeve našeg društva interesantne sadržaje kojima ćemo pokriti 365 dana aktivnosti, a ne samo žalo i kafe. Neka kave, neka kafića, međutim, uz ovu blagodat na osunčanim obalama Splita sjediti i piti kavu je premalo. Želim tamo zelenilo, travnjak, bosu djecu koja trče, njihove djedove i bake koji gledaju kako se djeca zabavljaju i trče", kazao je Opara. 

Novinari su ga podsjetili i da Splićani traže kafiće u neposrednoj blizini kupališta, kao i parkirališta. 

"Točno, ali ne u moru, krivo ste me shvatili. Ne želim niz kafića i bedem na tri metra od mora, već pojas koji će omogućiti hladovinu, dužobalnu šetnicu, biciklističku stazu i prirodno zelenilo. Najvažnija želja građana je šetnica uz more i hladovina", zaključio je Opara.

Žuvela: Događa se ono što smo prije godinu dana idealizirali

"Žnjan je postao velika sramota grada Splita. Sada se događa ono što smo prije godinu dana idealizirali. Provedba natječaja me kao građanina i arhitekta iznimno veseli. Svi koji su angažirani u ovom projektu imaju veliki motiv i ambiciju da se natječaj odradi što kvalitetnije i da se dobije što bolji prostor", kazao je Dragan Žuvela, predsjednik Društva arhitekata Split.

Ivanišević: Rađa se novi početak

Ivanišević nije štedio komplimente na račun Opare, koji mu se, pak, revanširao, podsjetivši da je upravo on kao gradski vijećnik inzistirao da se prostor Žnjana uredi na ovaj način.

"Došli smo do bitne točke poslije godina lutanja. Ponovno se rađa novi početak. Nema razloga da se ne počnemo organizirano ponašati i da uistinu imamo pravi odnos prema onome što nam je Bog dao i što smo naslijedili. Oduševljen sam aktivnošću koja je započela čišćenjem odnosa prema općem koji postaje neprihvatljiv. Doživljavali smo prostorne šokove i udare na struku. Jedan od posljednjih je legalizacija. Dovesti sebe u situaciju da poslije legalizacije imate nove legalizacije bilo bi strašno.

Zato pozdravljam ovaj čin gradonačelnika i vlade, pokazivanje snage organizirane države da uvede red i da taj red urodi novim plodom koji će biti višestruko vrjedniji. To je izazov, izvanredan početak. Naravno, uvijek će biti ekscesa. Ja sam oduševljen natječajem za Žnjan. Oduševljen sam što u tom promišljanju nema nijedna figa u džepu. Svi samo žele urediti prostor za svih. Dakle, radi se o socijalnom, društvenom poduhvatu koji će otvoriti prostor za sve dobne skupine na ogromnom prostoru od 10 hektara.

Inzistirat ćemo na potpunoj anonimnosti, neosvrtanju na prepoznatljivosti pojedinih radova nego na istinskoj procjeni najkvalitetnijeg pristiglog rada. Nagradni fond je oko 570 tisuća kuna. Mislimo da je to zbog značaja lokacije važno. Jer tu osim Žnjana, govorimo i o anketnom dijelu za Trstenik i Duilovo. Ukupno govorimo o području od 50 hektara, što je dvostruko veće od povijesne jezgre i Splita", kazao je Ivanišević.

 

 

Pročitajte više