Raste japansko gospodarstvo, izbjegnuta recesija

Foto: EPA

JAPANSKO gospodarstvo poraslo je u četvrtom lanjskom tromjesečju 1,4 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, a premda je tako izbjeglo recesiju, analitičari su oprezni po pitanju rasta u ovoj godini.

Prema izvješću japanske vlade objavljenom danas, bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom je tromjesečju porastao u skladu s očekivanjima analitičara, nakon što je u trećem lanjskom kvartalu potonuo 2,6 posto.

Na kvartalnoj je razini, pak, BDP porastao za 0,3 posto, nakon što je u trećem lanjskom tromjesečju pao za 0,7 posto.Tako je gospodarstvo izbjeglo recesiju, koja se definira kao pad gospodarstva dva kvartala zaredom. 

U trećem kvartalu prošle godine gospodarstvo je palo zbog prirodnih katastrofa tijekom ljeta, uključujući snažan potres na sjeveru Japana, velike poplave na zapadu i razorni uragan.

Rastu izvoz i domaća potrošnja

U četvrtom se tromjesečju, pak, oporavilo, zahvaljujući među ostalim rastu izvoza za 0,9 posto u odnosu na prethodni kvartal.

Unatoč rastu izvoza, analitičari su oprezni, pa u ovoj godini očekuju slabost izvoza ako SAD i Kina ne riješe međusobne trgovinske sporove.

Trgovinski sukob između SAD-a i Kine mogao bi, naime, znatno utjecati na Japan, s obzirom na njegovu veliku ulogu u globalnom nabavnom lancu.

"Brojke su se poboljšale, no Japan je i dalje gospodarstvo koje gubi na zamahu. Što će dulje trgovinske napetosti potrajati, to će više japanske kompanije smanjivati investicije. Trgovinske napetosti znače slabiji izvoz. Mislim da će rast japanskog gospodarstva u ovoj godini biti sporiji nego lani", kaže Hiroshi Miyazaki, ekonomist u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Kapitalne investicije bile su najsnažniji pokretač rasta BDP-a u proteklom tromjesečju, u kojemu su ojačale za 2,4 posto na godišnjoj razini. U prethodnom su kvartalu, pak, pale za 2,7 posto.

Osobna potrošnja, koja čini gotovo 60 posto BDP-a, porasla je u proteklom tromjesečju 0,6 posto, nešto manje od očekivanja analitičara, dok je u prethodnom kvartalu pala za 0,2 posto.

Očekuje se nastavak rasta, rizici iz svijeta

Japanske vlasti, kao i većina analitičara, očekuju da će u idućem razdoblju gospodarstvo rasti, zahvaljujući snažnoj domaćoj potražnji zbog visoke razine zaposlenosti, no rizici prijete iz svijeta.

"Gospodarstvo se postupno oporavlja od pada u prethodnom tromjesečju zahvaljujući ponajviše osobnoj potrošnji. No, moramo pratiti nesigurnosti u globalnom gospodarstvu, uključujući usporavanje kineskog rasta, kao i oscilacije na financijskim tržištima", poručio je japanski ministar gospodarstva Toshimitsu Motegi.

Analitičari kažu, pak, da rizik predstavljaju i planovi japanske vlade da u listopadu poveća porez na potrošnju s 8 na 10 posto jer bi to moglo pogoditi osobnu potrošnju i negativno utjecati na raspoloženje potrošača.

Međutim, vladi su potrebni dodatni porezni prihodi, među ostalim, zbog rasta socijalnih davanja.

Četiri recesije od 2008.

Japansko gospodarstvo, treće po veličini u svijetu, gotovo neprestano raste od 2012. godine, zahvaljujući poticajnim fiskalnim mjerama vlade Shinza Abea i ekspanzivnoj monetarnoj politici japanske središnje banke.

Nizom mjera japanske vlasti potiču rast gospodarstva kako bi spriječile novu stagnaciju i deflaciju, koje su godinama mučile japansko gospodarstvo. Od globalne financijske krize 2008. godine japansko je gospodarstvo čak četiri puta zaronilo u recesiju, no brzo se i oporavilo.

Pročitajte više