Ratni veterani su blokirali ceste i prijete neredima. Što se događa u BiH?

Foto: H.M./ Klix.ba

NEOČEKIVANI protesti veterana Armije BiH i HVO-a koji su jučer u jednom trenutku blokadama ključnih prometnica paralizirali promet u velikom dijelu Bosne i Hercegovine, danas su glavna tema u svim bosanskohercegovačkim medijima. I dalje zapravo nije jasno što je bio konkretan povod prosvjeda, kao ni tko ih je organizirao, pa se šire i teorije kako je riječ o obračunima unutar najveće bošnjačke stranke SDA koja je u velikim previranjima pred nadolazeće izbore koji bi se trebali održati na jesen.

 
U svakom slučaju, drama je započela jučer poslijepodne, kada su započele blokade prilaznih cesta Zenici, pa onda Sarajevu, Tuzli, Doboju te puta između Sarajeva i Konjica odnosno Mostara, planinskog prijelaza Ivan sedlo. Veterani su na cestu iznijeli i balvane kako bi blokirali promet, a sve to usred polarnog vala i jednog od najhladnijih dana u ovoj godini, tijekom kojega su temperature bile duboko ispod nule. 
 
Traži se ukidanje financiranja svih veteranskih udruženja
 
Kada je pak riječ o konkretnim zahtjevima koje su iznijeli veterani, oni su jučer u razgovorima s novinarima poručili da neće odustati dok se ne ispune tri osnovna zahtjeva koja traže: borački registar, ukidanje financiranja svih boračkih organizacija i borački dodatak. Tzv. borački registar već duže se spominje u javnosti, s obzirom na to da se u BiH, kao i u Hrvatskoj, dogodila inflacija veterana te je njihov broj eksplodirao, a istovremeno nadležne vlasti zbog lošeg ekonomskog stanja imaju sve manje novca da bi ispunili svoja obećanja dana veteranskoj populaciji. 
 
Zanimljiv je i zahtjev ukidanja financiranja za sve veteranske udruge jer se i njihov broj eksponencijalno povećao, a većinom služe za isisavanje budžetskog novca u džepove onih koji ih vode, a proizvode i apsurde poput nedavno otkrivene priče o predsjednike veteranske udruge koji je rođen 1993. godine.
 
Dio prometnica deblokiran nakon pregovora policija i veterana koji prosvjeduju
 
U večernjim satima bilo je jasno kako je riječ o dobro organiziranom i ozbiljnom prosvjedu, s obzirom na to da su se na ključnim putnim pravcima u BiH već počele stvarati kilometarske kolone automobila. Kako je riječ o protestu veteranske populacije, a protiv općenarodno nepopularne vlasti, konkretno vlade Federacije BiH, mnogi su izrazili simpatije za blokade te su okupljenima donosili hranu i topla pića kako bi izdržali na polarnoj hladnoći. Policija nije odmah reagirala na blokade, pokušavajući izbjeći nasilne incidente jer je riječ o ratnim veteranima, tako da se cijela drama protegla i tijekom noći, a tek su jutros kroz pregovore deblokirani neki pravci.
 
Primjerice, prema jutrošnjim podacima Auto-moto saveza BiH od 8.20 sati pušten je promet na cesti M-17 Sarajevo - Konjic preko prijevoja Ivan sedlo. 
 
Zbog prosvjeda građana, obustavljen je bio promet na raskrižju M-4 i M-17 u Karušama, prema Doboju, a dogovor o deblokadi postignut je oko 11 sati, dok blokada i dalje traje na petlji Šićki Brod kod Tuzle, a vozači u međuvremenu koriste alternativne pravce preko okolnih sela da bi pokušali zaobići gužvu i kolone koje su se stvorile od Tuzle do Srebrenika.
 
Premijer vlade Federacije BiH Fadil Novalić koji se u svojem mandatu iskazao samo nesposobnošću, sinoć je održao izvanrednu press konferenciju u Sarajevu, na kojoj je između ostaloga izjavio da “netko kreira kaos”.
 
Premijer Federacije BiH tvrdi da nema više novaca za veterane
 
“'Ostajemo opredijeljeni da u suradnji s boračkim organizacijama koje su zakonite, nastavimo raditi na tom cilju. FBiH gotovo 650 milijuna konvertibilnih maraka (KM) na svim nivoima vlasti godišnje troši za popravljanje stanja u ovoj značajnoj populaciji. Nakon 11 milijardi do sada potrošenih na sređivanje prilika, moram saopćiti da FBiH u financijskom smislu ne može više. Netko tko je zamislio ove proteste je postavio tako visoko zahtjeve da ih FBiH ne može izvršiti. U tome leži suština stvari”, izjavio je sinoć Novalić. 
 
S njim je pred novinare izašao i federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević i rekao: “Vlada FBiH izdvaja 315,5 milijuna KM za rješavanje boračko-invalidske zaštite, a još 60 milijuna izdvajaju kantoni... S pozicije rada i socijalne politike još izdvajamo 254 milijuna KM. Prošle godine smo pripremili i uputili četiri zakona, a svaki od njih je rješavao pitanje poboljšanja boračko-invalidske zaštite.”
 
Također je naveo i da su predstavnici Vlade FBiH još od jutros bili spremni razgovarati s borcima koji su protestirali u Sarajevu, međutim, naveo je, oni nisu htjeli poslati svoje predstavnike. 
 
Ipak, čini se da bi danas moglo doći do pregovora, iako se najavljuju novi prosvjedi na kojima bi se najmanje deset tisuća veterana trebalo okupiti pred zgradom vlade Federacije BiH u Sarajevu. Cilj im je nastaviti vršiti pritisak na vladajuće stranke SDA, HDZ i SBB.

BiH danas (ne) slavi Dan neovisnosti
 
Kratkom izjavom jutros se oglasio i bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović koji je rekao da se “može nešto dodatno uraditi, može sigurno i mi ćemo to uraditi".
 
U svakom slučaju, čini se da cijela priča s veteranskim prosvjedima u BiH još nije gotova - i dalje je blokirana petlja Šićki brod kod Tuzle - i da za vladajuće slijede još mnogo problemi. Život u BiH obilježen je masovnim iseljavanjem mladim, katastrofalnom ekonomskom i socijalnom situacijom, korumpiranim političarima koji manipuliraju veteranskom populacijom te raspodjelom sve manjeg proračunskog kolača od kojega mnogi žive.
 
Povrh toga, 1. ožujka u jednom dijelu BiH s bošnjačkom većinom obilježava se kao Dan neovisnosti, zbog referenduma o neovisnosti koji je na taj datum održan 1992., ali slavljeničkog raspoloženja nema. Dan neovisnosti ne obilježava se u Republici Srpskoj ni u kantonima s hrvatskom većinom.
 

Pročitajte više