Razgovarali Račan i Đapić

JOŠ AKTUALNI premijer i predsjednik SDPa Ivica Račan primio je danas u Vladi predsjednika HSPa Antu Đapića, koji je nakon sastanka izjavio da su razgovarali o suradnji dviju stranaka u budućoj parlamentarnoj oporbi, ocijenivši kako je "vjerojatnost za ulazak HSP-a u HDZ-ovu Vladu minimalna".

Nakon jednoipolsatna sastanka Đapić je novinarima rekao da se s Račanom dogovorio o SDP-ovoj potpori HSP-ovu prijedlogu zakona o prijenosu vlasti te da će dvije stranke zatražiti žurno osnivanje saborskoga etičkog povjerenstva za sukob interesa.

Dvojica stranačkih vođa su o budućoj suradnji svojih stranaka u Hrvatskom saboru razgovarali načelno. "Bez obzira na političke razlike, bit će potrebni dogovori sa SDP-om o suradnji u Hrvatskom saboru", kazao je Đapić.

Dodao je kako je "vjerojatnost da HSP neće koalirati s HDZ-om 99 posto". Komentirajući izjavu predsjednika HDZ-a Ive Sanadera kako je za pregovore o ulasku HSP-a u parlamentarnu većinu, ali ne i u Vladu, Đapić je ocijenio da bi to bila "čudna simbioza od koje neće biti ništa".

Potvrdio je da je proteklih dana HDZ kontaktirao s njegovom strankom, ali sa Sanaderom, kaže, nije razgovarao izravno. Dodao je da je HSP otvoren za razgovore sa svim parlamentarnim strankama, no da će se s HDZ-om prije svega razgovarati o političkoj platformi HSP-a te da je koalicija dviju stranaka "sekundarno pitanje".

Đapić je potvrdio da je s Račanom razgovarao i o protivljenju europskih veleposlanika HSP-ovu sudjelovanju u vlasti. Račanu i drugim strankama koje trenutačno obnašaju vlast u HSP-u zamjeraju što nisu reagirali na takve izjave, koje pravaši smatraju kršenjem Ustava. Đapić je ponovio da će HSP "u diplomatskoj ofenzivi" izboriti da europske države steknu što jasniju sliku o stranci.

Kazao je i kako "ima naznaka o gibanjima u nekim članicama EU-a da bi mogle pristati na HSP-ovo sudjelovanje u vlasti", no nije želio potvrditi o kojima je riječ.

Vladin Ured za odnose s javnošću izvijestio je da premijer Račan neće dati izjavu nakon razgovora s predsjednikom HSP-a.


Pročitajte više