Đapić: HSP bliži oporbi nego HDZ-u

NAKON što je HSS odbio koalirati s HDZ-om,  Anto Đapić je za HTV izjavio da je HSP puno bliži oporbi nego HDZ-u.

Predsjednik HSP-a pohvalio se kako će se sutra sastati s čelnikom jedne oporbene stranke, no nije želio otkriti o komu se radi.

Na novinarski upit dali se još vode pregovori s HSP-om, predsjednik HDZ-a i vjerojatni mandatar nove vlade Ivo Sanader rekao je kako se razgovori nastavljaju.

Jučer je Đapić izjavio da njegova stranka sigurno neće biti dio nove Vlade, te da ostaju u opoziciji.

Nakon što su se europski veleposlanici u Hrvatskoj izjasnili da se ne slažu s HSP-ovim ulaskom u Vladu, jer bi to značilo upitnost ulaska zemlje u EU, Đapić je izjavio kako će im u iduće četiri godine pokazati da je HSP moderna, demokratska i konzervativna stranka.

HSP-ov kandidat Slaven Letica u intervjuu za Radio 101 optužio je predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera za "varanje birača", jer je Sanader prekršio usmeni predizborni dogovor o koaliranju s HSP-om.

Đapić je za Jutarnji list izjavio kako se "velike stranke boje koalirati s njim, jer bi HSP, kada bi ušao u Vladu, napravio red u državi".

Po riječima talijanskog veleposlanika Graffinija, koji je zaključak sa sastanka veleposlanika prenio javnosti, oni HSP-u zamjeraju tri bitne stvari koje se nalaze u službenom izbornom protramu te stranke. To su stavovi prema EU-u, vlasništvu i prema manjinama.

Veleposlanici se ne slažu sa stavom HSP-a da bi Hrvatska trebala ući u EU kada to bude u njezinom nacionalnom interesu, rekao je Grafini, ocijenivši da HSP zbog takvog stava nije proeuropska stranka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za veleposlanike je neprihvatljiv i stav HSP-a da vlasništvo nad nekretninama u Hrvatskoj smiju imati samo hrvatski državljani, što je u suprotnosti s pravilima ponašanja EU-a.

I treće, neprihvatljive su im odredbe iz HSP-ova programa koje govore o kulturnoj autonomiji manjina, budući da one već sada u Hrvatskoj imaju određena politička prava. Veleposlanici stoga smatraju da bi koncept kulturne autonomije bio korak unatrag u odnosu na sadašnje stanje.

"Zbog ta tri razloga iz sadašnje političke platforme HSP-a smatramo da bi njihov ulazak u vladu, ili njihova bilo kakva odlučujuća uloga u parlamentu, u novoj vladajućoj koaliciji dovela u opasnost put Hrvatske prema EU", naglasio je Grafini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara