Razgovori HSU-a i Vlade o usklađivanju mirovina u ožujku

PREDSJEDNIK Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Vladimir Jordan izjavio je danas nakon sastanka s premijerom Ivom Sanaderom kako je dogovoreno da se o formuli za usklađivanje mirovina raspravlja u ožujku, kada budu poznati statistički podaci o rastu plaća u zadnjem polugodištu ove godine.

Jordan je Hini ponovio da HSU ne prihvaća povratak na staru formulu, po kojoj su se mirovine usklađivale s polovicom zbroja rasta plaća i troškova života dva puta godišnje, ali su spremni na razgovor o drugim mogućnostima koje će jamčiti rast mirovina.

Vlada će se, kaže Jordan, idućeg tjedna očitovati o HSU-ovu prijedlogu koje bi dionice i druga imovina još trebale ući u fond za obeštećenje umirovljenika.

HSU je zatražio da u nekim poduzećima, poput Croatia osiguranja, Janafa i Hrvatske poštanske banke, Vlada poveća udjele koji bi ušli u fond. Dodatno je zatražio dionice HEP-a, Hrvatske Lutrije, poduzeća Autocesta Rijeka-Zagreb itd.

"Na sastanku s premijerom dogovoreno je da se više neće bez nas rješavati pitanja vezana za položaj umirovljenika, pa će se idućeg tjedna sastati zajedničko povjerenstvo koje će razmotriti izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju", rekao Jordan.

Pročitajte više