Hrvoje Bujas o HDZ-ovoj ideji web bookinga: "Zar nas želite uništiti"

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell, Facebook

KAO JEDAN od prioriteta u idućem mandatu, HDZ je u svom programu najavio i uspostavu web booking portala za privatni smještaj s provizijom do 5 posto. Dodaju kako će otvoriti 20.000 novih radnih mjesta u turizmu te potaknuti izgradnju do 7000 novih hotelskih soba do kraja mandata. To je odmah naišlo na brojne negativne reakcije.

> Prioritet HDZ-a: Web booking portal za privatni smještaj s provizijom do 5%

"Ukoliko je doista ovo dio programa HDZ-a (a ponukan prijedlogom HGK), vezan uz stvaranje nekakvog booking portala HTZ-a, kojim će se sa do 5% provizijom napadati tržište, moram priznati da nisam davno vidio “socijalističkiji” prijedlog, i jeftiniji populizam, s jedne strane, a s druge strane sam siguran da će već poznati “njihovi frendovi” raditi taj i takav portal, koji da budemo jasni, možda realno vrijedi nekoliko stotina tisuća eura, a u njihovoj varijanti očekujem i cijenu preko 5 mil. €.

HDZ s ovim segmentom svog programa pokazuje da je protiv slobodnog tržišta, i to na onaj najgadljiviji način, direktnog uplitanja u isto sa našim novcima, praktički velike većine tvrtki, a i samim tim projektom je direktna i u cijelosti nelojalna konkurencija i svim RH portalima i putničkim agencijama koji u svojim paketima/aranžmanima nude i privatni smještaj. Ali i svim drugim segmentima - hotelima, obiteljskim hotelima, kampovima itd. koji uz sve nevjerojatne velike namete, PDV itd.

Nije ovo prvi put da se radi atak na npr. putničke agencije, koje btw. još nisu uključene u sada očigledno propali projekt Cro Kartice, a pogotovo je neizvedivo online plaćanje, zašto? To znaju samo ljudi u HTZ-u i Ministarstvu turizma.

Ovo je najveći atak na slobodno tržište u RH, a budite sigurni da nikakvog efekta biti neće, potrošit će (podijeliti će se) se deseci i deseci milijuna eura, pozaposliti hrpetina podobnih, a bez ikakvog rezultata, jer ga nikad država nije niti do sada imala", komentirao je Hrvoje Bujas iz Udruge Glas poduzetnika.

"I za kraj gospodo, “ekonomska suverenost države” se ne ostvaruje formiranjem nekakvih portala, već stvaranjem uvjeta da svi građani RH mogu i kroz bavljenje poduzetništvom ostvarivati svoje ciljeve, na slobodnom tržištu.

Što je sljedeće, državna putnička agencija, koja vas dovodi gratis u RH ili vodi po RH, možda i gratis državni povremeni prijevoz...a najbolje i da letovi budi gratis...nemojte stati, vratite i odmarališta, vratite sour i our...ne postoji gospodo gratis, netko to plaća, a to smo mi - poduzetnici i obrtnici u privatnom sektoru, zar nas želite uništiti?", poručio je Bujas.

"AirBnB i Booking strepe"

"AirBnB i Booking strepe. Čujem da večeras u oba zasjedaju uprave i traže strategiju za borbu protiv novog igrača. Igrača toliko opasnog da ce ih potaracat nižom provizijom, boljim korisničkim iskustvom te ogromnim marketinškim fondom. Kako li se ja toga nisam sjetio?", komentirao je Saša Cvetojević.

"Booking com i airbnb na aparatima (a i ovi iz Amazona, Googlea i Facebooka promatraju sa zebnjom). p.s. ovo je u rangu crokartice ali još bolje", komentirao je Marko Rakar na svom Facebook profilu.

Donosimo još neke reakcije:

"Da samo svoje "krvavo zaradjene" nekretnine oglase eto ponude 🤣"

"Jer država će pobijediti Booking!
Pa sada da nisu socijalisti?"

"Jel´ovo stvarno?"

"E to bi bio zaista vrh vrhova!Jel se ovo netko zaj...ili stvarno?"

"Ovo je pothvat u rangu splitskog metroa i premještaja autobusnog kolodvora. Sreća je da oni nemaju kapaciteta to napraviti."

"Neka ukinu članarine, pristojbe i ostale namete i krenu na tržište. Troškove poslovanja neka podmiruju iz prihoda na tržištu odnosno od tih 5% i sve super. Potpisujem"

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više