Reakcije na prijedlog o novim odnosima Podgorice i Beograda

Najnoviji prijedlog crnogorskih čelnika, predsjednika Filipa Vujanovića i premijera Mila Đukanovića, upućen u utorak službenom Beogradu o redefiniranju sadašnje državne zajednice u uniju neovisnih i međunarodno priznatih država, u međunarodnim krugovima se ozbiljno proučava, a u Srbiji i Crnoj Gori nailazi na različite reakcije.

"Sjedinjene Države poštovati će svaki dogovor Beograda i Podgorice, a o budućnosti državne zajednice treba odlučiti narod Srbije i Crne Gore", kazao je u četvrtak za TV Crne Gore američki veleposlanik u Beogradu Michael Polt.

"Podržavamo svaki dogovor koji može biti postignut između Srbije i Crne Gore na otvoren demokratski i transparentan način. U tom pogledu ćemo podržati napore da dvije države nađu odgovarajući oblik u kojem će krenuti naprijed", kazao je Polt.

Kako u četvrtak prenose crnogorski mediji, koordinator Pakta o stabilnost u jugoistočnoj Europi Erhard Busek izjavio je, tijekom razgovora s predsjednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem u srijedu u Beču, da ta institucija smatra da "trenutno rješenje odnosa između Crne Gore i Srbije nema budućnost, te da Pakt o stabilnosti u jugoistočnoj Europi pozdravlja svaku inicijativu koja može dovesti do stabilnog rješenja".

Potpredsjednik vlade Srbije Miroljub Labus izjavio je kako još proučava prijedlog Crne Gore upućen Srbiji o zajednici nezavisnih država i da će se službeno stajalište njegove stranke G17 plus znati narednih dana.

Predsjednik crnogorskog parlamenta i čelnik Socijaldemokratske partije Krivokapić očekuje da će međunarodna zajednica prihvatiti prijedlog Podgorice o savezu neovisnih država sa Srbijom. "To je model koji ona želi i vidjela je u Čehoslovačkoj. Ovo je čak i više zbog referenduma. To može biti začetak reintegracije među državama zapadnog Balkana kao međunarodnim državama", rekao je Krivokapić.

Takvo stajalište dijele i ostale stranke iz procrnogorskog bloka i albanskih stranaka. Jedino liberali smatraju kako crnogorski čelnici ovim prijedlogom "kupuju vrijeme" i "nastoje izbjeći zakazivanje referenduma".

Stranke iz prosrpskog bloka u crnogorskom parlamentu smatraju da je ponuda Vujanovića i Đukanovića službenom Beogradu "protuustavna i antidemokratska inicijativa crnogorskih vlasti".

"Crna Gora će u svakoj varijanti biti neovisna, a od Srbije zavisi da li će postojati i savez neovisnih država", rekao je u četvrtak crnogorski šef diplomacije Miodrag Vlahović, objašnjavajući kako je "namjera Crne Gore ostati zajedno sa Srbijom, ali biti i nezavisna i međunarodno priznata država".

On je kazao da žali zbog brze i negativne reakcije srpskog premijera Vojislava Koštunice na prijedlog crnogorskih vlasti o transformaciji državne zajednice u savez nezavisnih država te da takva reakcija pokazuje da na toj adresi nema ni minimalne spremnosti da se o Crnoj Gori razmišlja kao o ravnopravnom partneru.

Ako prijedlog Crne Gore bude odbijen u Beogradu, Vlahović predviđa: "Želimo dovršiti povrat pune državnosti Crne Gore kao suverene, međunarodno priznate države. Pritom, ostajemo spremni i da sa onima iz Srbije koji imaju više razumijevanja od Koštunice razgovaramo o savezu nezavisnih država", kazao je Vlahović.

(Hina) xdram/xbr ydv

Pročitajte više