REAKCIJE NA REZULTATE REFERENDUMA O PONOVNOM UJEDINJENJU CIPRA

Međunarodna zajednica mora odustati od primoravanja zajednica ciparskih Turaka i Grka da žive zajedno nakon neuspjeha referenduma o ponovnom ujedinjenju otoka, kazao je u subotu predsjednik ciparskih Turaka, a predsjednik ciparskih Grka pozvao je na dalje napore za pomirenje, dok je većina zemalja izrazila razočaranje odbacivanjem plana o ujedinjenju. L

Ciparski Grci glasovali su danas protiv ponovnog ujedinjenja (75 posto), a ciparski Turci sa sjevernog dijela otoka izjasnili su se za mirovni plan UN-a, njih 65 posto.

"Ne smije više biti pokušaja primoravanja dviju inkompatibilnih strana da se udruže", izjavio je na televiziji turski nacionalistički vođa Rauf Denktash optuživši međunarodnu zajednicu da je "nametnula" dvostruki referendum suparničkim zajednicama na temelju plana UN-a koji nijedna strana nije priželjkivala.

"Nakon odbacivanja plana UN-a, nema razloga da podnosim ostavku", izjavio je.

Predsjednik ciparskih Grka Tassos Papadopoulos izjasnio se pak za ulaganje daljih napora kako bi se pronašlo rješenje za 30 godina podijeljeni otok.

"Molim ciparske Turke da shvate razloge zbog kojih ciparski Grci nisu prihvatili plan. Neprihvaćanje nije kraj puta. Napori će se nastaviti", rekao je.

Na rezultate referenduma reagirala je i službena Atena.

Grčka "će nastojati ostaviti otvoren proces pronalaženja konačnog rješenja" problema podjele Cipra, usprkos tomu što su ciparski Grci odbacili UN-ov plan, izjavio je u subotu glasnogovornik grčke vlade Theodoris Roussopulos.

"U okviru Europske unije", kojoj grčka strana otoka pristupa 1. svibnja, "u interesu je sviju nastaviti napore približavanja ciparskih Grka i ciparskih Turaka", dodao je on.

Ministar vanjskih poslova Turske Abdullah Gul izrazio je pak žaljenje zbog neuspjeha referenduma, kazavši kako je Turska "zatečena tom situacijom" jer je "iskreno željeal rješenje sukoba".

Irsko predsjedništvo Europske unije izrazilo je "žaljenje" jer su ciparski Grci odbacili UN-ov plan prije ulaska otoka u EU sljedećeg tjedna.

"Žalimo što ujedinjen Cipar ne može ući u EU 1. svibnja kao što smo se nadali", izjavio je irski premijer Bertie Ahern u priopćenju.

Razočarenje neprihvaćanjem je izrazila i njemačka vlada.

"Razočaravajuće je da građani juga otoka nisu iskoristili veliku priliku za ponovno ujedinjenje predloženo planom Kofija Annana", glavnoga tajnika UN-a, kazao je šef njemačke diplomacije Joschka Fischer.

"Žaljenje" je izrazio ministar vanjskih poslova Velike Britanije kazavši da će London "poštivati izbor ciparskih Grka". "Ali nadam se da će nastaviti razmišljati o tome je li taj izbor dobar za njih", rekao je Straw.

Žaljenje su u subotu izrazile i Sjedinjene Države koje su istodobno pohvalile "hrabrost" ciparskih Turaka jer su glasali u korist UN-ova prijedloga. A to znači "za mir i pomirenje", rekao je glasnogovornik State departmenta Richard Boucher.

"Razočarani smo što je većina ciparskih Grka glasovala protiv plana", dodao je on.

(Hina) xbnš/xrt yrt

Pročitajte više