Redakcija za nacionalne manjine HTV-a osvojila tri vrijedna priznanja

REDAKCIJA za nacionalne manjine Hrvatske televizije (HTV) osvojila je tri vrijedna priznanja na petom međunarodnom festivalu "Moj rodni kraj", koji je od 14. do 17. kolovoza, održan u ukrajinskom gradu Uzhgorodu, izvijestila je danas Hrvatska radiotelevizija (HRT).

Redakcija HTV-a ta je priznanja osvojila u konkurenciji 114 magazina i dokumentarnih emisija iz 22 europske države i Kine na temu života nacionalnih manjina.

Tako je dokumentarna emisija "Pet", urednice Daniele Draštate, redatelja Alcea Martia i snimatelja Miljenka Brigljevića dobila treću glavnu nagradu festivala i priznanje za originalnu ideju.

Riječ je o emisiji u kojoj su autori posjetili pet manjinskih škola u Republici Hrvatskoj i pet sati likovnog odgoja, te pokazali kako djeca sudjeluju u očuvanju nacionalnog identiteta manjina.

Posebno priznanje za očuvanje manjinske kulturne baštine dodijeljeno je emisiji "Dozinky - žetvene svečanosti", autorica Jasne File i Daniele Draštate, te snimatelja Mirana Krčadinca.

Ta emisija govori o svečanostima kojima češka manjina u Daruvaru i okolici tradicionalno njeguje svoju nacionalnu baštinu.

Realizaciju obje emisije pomogla je i Redakcija narodne glazbe i običaja Programa za kulturu, ustupivši arhivske materijale.

(Hina) pp/sdju sp

Pročitajte više