Redatelju Ogresti "Nagrada Krzysztof Kieslowski" za film "Tu"

FILM redatelja Zrinka Ogreste "Tu" proglašen je najboljim na uglednom 27. Međunarodnom filmskom festivalu u američkom gradu Denveru, u programu "Suvremeni svjetski film", te mu je dodijeljena prestižna "Nagrada Krzysztof Kieslowski", izvijestila je danas producentska kuća "Interfilm" iz Zagreba.

Ogrestina je nagrada jednakovrijedna (ex aequo) nagradi koju je dobio i film "Pitoni", latvijske redateljice Laile Pakalnine, koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem venecijanskom festivalu.

U obavijesti direktora festivala Rona Hendersona ističe se, uz ostalo, kako je "izvanredan film Tu, Zrinka Ogreste, istinski snažno djelo" te da je "pobjednik ovogodišnjeg festivala i dobitnik Nagrade Krzysztof Kieslowski za najbolji igrani film ex-eaquo (eks ekvo) s filmom "Pitoni" Laile Pakalnine (Latvia)".

"Čestitam na ovom zasluženom priznanju. Bila nam je čast prikazati film Tu na ovogodišnjem denverskom filmskom festivalu", naglasio je Henderson u pismenoj obavijesti o dobivanju nagrade.

Producentska kuća "Interfilm" ističe kako je Denverski filmski festival jedan je od najuglednijih i s najduljom tradicijom u SAD-u.

U deset festivalskih dana ove je godine prikazano 175 filmova u različitim programima i ugošćeno preko stotinu filmskih stvaralaca iz cijeloga svijeta.

Vrijednost "Nagrade Krzysztof Kieslowski", koja nosi ime po slavnom poljskom redatelju, osobita je jer je izborena u konkurenciji biranih filmova iz cijeloga svijeta koji su ove godine bili u u programu "Suvremeni svjetski film".

Ogresta je, tako, izborio pobjedu u konkurenciji filmova poput njemačkog "Head - On" redatelja Fatiha Akina, ovogodišnjeg pobjednika berlinskog festivala, francuskog "Exiles" Tonya Gatlifa, nagrađenog ove godine za najbolju režiju na festivalu u Cannesu, danskog "Brothers" Susanne Bier, nagrađenog "Srebrnom školjkom" u San Sebastijanu, kanadsko-mađarskog filma "Being Julia" slavnog mađarskog režisera Istvana Szaboa, francusko-švicarskog filma "Les Coristes" Christophea Barratiera, nominiranog ove godine za najbolji europski film, mađarskog "Kontrola" Nimroda Antala, nominiranog za najbolju režiju Europske filmske akademije itd., navodi producentska kuća "Interfilm".

Također ističe kako je - nakon četiri velike europske nagrade Ogrestinu filmu "Tu" - nagrada dobivena na Denverskom filmskom festivalu izborena u konkurenciji najboljih recentnih svjetskih filmova.

Nagrada za životno djelo 27. Međunarodnog filmskog festivala u Denveru ove je godine pripala slavnom američkom glumcu Morganu Freemanu.

Pročitajte više