Referendum o odlagalištu otpada u Antunovcu

Na referendum na kojem su se mještani Antunovca izjašnjavali jesu li za gradnju regionalnog odlagališta komunalnog otpada, od 3150 upisanih birača izašlo je njih 1503, od kojih se za gradnju deponija izjasnilo 65 posto, a protiv je bilo 35 posto.

"Referendum međutim nije uspio jer je na njega izašlo manje od 50 posto upisanih birača, ali će se odlagalište ipak graditi jer se veći dio izašlih izjasnio za gradnju", rekao je večeras načelnik općine Antunovac Robert Marjanović.

Dodao je kako je to "za sada neformalna odluka a konačna će se donijeti na sjednicama i Vijeća i Poglavarstva koje će vrlo brzo biti sazvane".

Pet slavonskih gradova, Osijek, Beli Manastir, Vukovar, Vinkovci i Županja osnovali su Javnu ustanovu za zbrinjavanje otpada istočne Slavonije (ZOIS), a za izvođača projekta je izabrana austrijska tvrtka Strabag and Saubermacher koja i financira izgradnju. Prema procjenama izgradnja deponija bi stajala oko 30 milijuna eura.

Marjanović je rekao kako bi gradnja trebala početi na proljeće, a na taj bi se deponij odlagalo u prvo vrijeme oko 70.000 tona otpada. Godišnje općina bi od ekološe rente i komunalne naknade imala dobit od 3,5 milijuna kuna.

Protiv gradnje odlagališta komunalnog otpada protivi se dio stanovništva općine Antunovac i nekoliko ekoloških udruga, zbog čega je organiziran referendum.

(Hina) xvsik yln

Pročitajte više