Rehn: Granica bilateralno pitanje Slovenije i Hrvatske

EUROPSKI povjerenik za proširenje Europske unije Olli Rehn izjavio je u petak u Ljubljani, nakon razgovora sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom, da ohrabruje Sloveniju i Hrvatsku u traženju bilateralnog rješenja za granična pitanja jer je to područje na kojem Europska komisija nema ovlasti, no da Europska komisija uz dobru volju obiju strana može pomoći da se dođe do "pragmatičnog rješenja" za ribolovni režim u malograničnom području prema Sporazumu o malograničnom prometu i suradnji (SOPS).

Odnosi Slovenije i Hrvatske, odnosno pitanje granice i ribolovnog režima bili su jedna od tema razgovora Ollija Rehna sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom, premijerom Janezom Janšom i predsjednikom države Janezom Drnovšekom.

"U razgovorima o Hrvatskoj, zamolili smo povjerenika Rehna da mi, odnosno Europska komisija i Hrvatska, što prije završimo razgovore o ribarskom dijelu Sporazuma o malograničnom prometu i suradnji", rekao je Rupel na konferenciji za novinare koju je održao s Rehnom.

"Granično pitanje je bilateralno pitanje koje rješavaju države", izjavio je Rehn novinarima u povodu nekih slovenskih prijedloga da bi Europska komisija mogla biti posrednik između Zagreba i Ljubljane u rješavanju graničnih pitanja tijekom pristupnih pregovora Hrvatske i Europske unije.

Rehn je međutim dodao da ohrabruje Sloveniju i Hrvatsku da granično pitanje riješe, kako se ne bi u kontekstu ulaska Hrvatske u Europsku uniju u njoj pojavio "još jedan" granični problem.

Uz uvjet da se bilateralno pitanje međudržavne granice odvoji od pitanja ribolovnog režima prema malograničnom sporazumu, Europska komisija bi bila spremna olakšati da se dođe do "pragmatičnog rješenja" za pitanje ribolovnog režima u malograničnom pojasu kako se u tom akvatoriju više ne bi događali incidenti, rekao je Rehn.

On je dodao da je riječ o akvatoriju od Vrsara u hrvatskoj Istri do Ankarana na slovenskoj obali.

Upitan shvaća li Rehnovu izjavu kao jasnu poruku da Europska komisija neće posredovati u graničnom sporu i hoće li Slovenija pristati da se spor riješi arbitražom ili na međunarodnom sudu, Rupel je rekao da "Slovenija misli da je problem granice potrebno rješavati bilateralnim pregovorima".

"U Sloveniji za sada nema raspoloženja, odnosno uvjerenja da bi to trebalo rješavati arbitražom", izjavio je Rupel.

Rehn je rekao da je arbitraža samo jedna od opcija, ali da je moguć i bilateralni sporazum, te da zemlje u regiji moraju djelovati u duhu regionalne suradnje i dobrosusjedstva.

Govoreći o razvoju Slovenije u zadnjih deset godina, Rehn je rekao da je riječ o pravoj "priči o uspjehu". On je dodao da je Slovenija odličan partner EU-a kad su u pitanju odnosi sa zemljama zapadnog Balkana.

Proširenje EU-a na države u regiji te njihova stabilizacija jedan je od prioriteta Europske komisije, izjavio je Rehn.

Govoreći o položaju Hrvatske u pregovorima s Europskom unijom, Rehn je rekao da je Hrvatska prilično dobro razvijena te da je uvjeren da "može vrlo brzo napredovati u pristupnim pregovorima". Uvjet je međutim, po njegovim riječima, reforma pravosudnog sustava i javne uprave.

Rehn je rekao da je prvi screening hrvatskog zakonodavstva, odnosno njegove usklađenosti s pravnom stečevinom Europske unije već obavljen i da će prvo poglavlje koje treba zatvoriti u procesu screeninga "uskoro biti na stolu Europskog vijeća".

Pročitajte više