Rehn: Pogoršala se suradnja Beograda i Haškog suda

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je srijedu kako se "pogoršala" suradnja Beograda s Međunarodnim kaznenim sudom sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i naglasio da je ona neophodna za napredak pregovora o sklapanju sporazuma o Stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

"Upozorio sam srbijansku vladu na potrebu poboljšanja suradnje s ICTY-jem pošto smo posljednjih mjeseci svjedoci njezina pogoršanja", rekao je Rehn na konferenciji za novinare održanoj s potpredsjednikom srbijanske vlade Miroljubom Labusom u Bruxellesu.

Srbija i Crna Gora je započela u listopadu pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, prvom koraku prema uključenju u EU.

Puna suradnja s ICTY-jem i uhićenje bivših vojnih i političkih šefova bosanskih Srba Ratka Mladića i Radovana Karadžića glavni su uvjeti za napredovanje pregovora.

"Nema vremena za gubljenja i očekujemo da Srbija popravi i postigne punu suradnju s ICTY-jem", nastavio je Rehn i precizirao da na tehničkom planu razgovori dobro napreduju.

Povjerenik je rekao da će predati izvješće o suradnji Beograda s Haškim sudom ministrima vanjskih poslova EU na njihovom sljedećem sastanku 27. veljače.

Rehn je također spomenuo potrebu otvaranja srbijanskih vojnih arhiva međunarodnom pravosuđu.

(Hina) xtm ydj

Pročitajte više