Rehn pun ideja za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog sukoba

NOVI prijedlozi, odnosno nove ideje povjerenika Europske komisije za proširenje Ollija Rehna za rješavanje sukoba Hrvatske i Slovenije oko graničnih pitanja, trebali bi se ovih dana naći na stolovima hrvatske i slovenske diplomacije. Za sada ni jedna strana ne želi otkriti o kojem je prijedlogu ili prijedlozima riječ, a nitko ni ne spominje ima li, ovog puta, dovoljno prostora za kompromisno rješenje.

> "Hrvatska neće kompromis s Ljubljanom i ne ispunjava mjerila EU"

Podsjetimo, ovih dana gotovo sve su oči uprte u hrvatskog i slovenskog ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića i Samuela Žbogara koji bi se trebali sastati u Bruxellesu kako bi pronašli ne samo rješenje problema nego i otvorili nastavak hrvatskih pristupnih pregovora.

Za sada je tek poznato kako će se povjerenik za proširenje Olli Rehn, prvo odvojeno sastati s Jandrokovićem pa Žbogarom, da bi nakon toga uslijedio i zajednički sastanak. Hrvatski službeni stav poznat je od prije dva dana, a traži se trenutna deblokadu pregovora te da se granicom bavi međunarodni sud pravde. Sanader i dalje želi staviti naglasak na međunarodno pravo i dosljednu primjenu načela EU koja su vrijedila u dosadašnjim pristupnim pregovorima.

Deblokada tek u srpnju

Slovenci inzistiraju na pravnoj arbitraži koja bi granicu odredila do kraja godine, a jučer je otkriveno kako službena Ljubljana ne želi ukloniti blokadu prije nego što Hrvatska povuče dio pristupne dokumentacije u kojoj Slovenija vidi prejudiciranje granice. Također, želi da dogovor ratificiraju parlamenti obje zemlje, što bi moglo značiti da će Hrvatska skinuti slovensku blokadu tek negdje u srpnju ove godine.

M.M.
Foto: AFP

Pročitajte više