Rekonstrukcija etnografskog muzeja u Splitu

Za nastavak rekonstrukcije, obnove i preuređenja nekadašnjeg samostana svete Klare, za potrebe splitskog Etnografskog muzeja, splitsko je Poglavarstvo iz gradskog proračuna izdvojilo dodatnih 730 tisuća kuna.

Time je omogućena izrada projekata za drugu fazu i nastavak konzervatorskih zahvata u tom vrijednom spomeniku kulturne baštine unutar Dioklecijanove palače.

U prvu je fazu, arheološka istraživanja, izradu projekata i građevinske radove, uloženo oko 7 milijuna kuna.

Od dodatnih 730 tisuća kuna, Poglavarstvo je, prema riječima splitskog dogradonačelnika Ljubomira Urlića, za nastavak radova, tj. za izradu glavnih projekata adaptacije i rekonstrukciju drugog dijela prostora bivšeg samostana klarisa, sklopilo ugovor vrijedan oko 240 tisuća kuna. Oko 490 tisuća kuna vrijednost je građevinskih radova za koje je ugovor sklopljen s tvrtkom "Pisa trade", a njihov je završetak predviđen za prosinac ove godine.

Dogradonačelnik Urlić ističe kako je Poglavarstvo pri sklapanju tih ugovora bilo oprezno s raspodjelom novca i tražilo detaljno izvješće o do sada izvedenim radovima, jer, kako je rekao, "riječ je o za grad vrlo važnom projektu u koji je već uloženo dosta novca".

Prostor bivšeg samostana, od 1200 metara četvornih, Grad je Etnografskom muzeju dodijelio još 1996. godine, a radovi su počeli početkom prošle godine.

Do sada je tako, po riječima ravnatelja muzeja Silvija Braice, "golemim naporima konzervatora da se nekadašnji samostan sv. Klare prilagodi potrebama Etnografskog muzeja na najbolji način, a da se pritom ne oštete slojevi vrijedne baštine, obnovljen krov i u potpunosti uređeno prizemlje".

(Hina) xdstr ydd

Pročitajte više