Rembrandtov muzej predstavlja "novo´" majstorovo djelo

REMBRANDTOV muzej u Amsterdamu objavio je otkriće novog autoportreta majstora nizozemskog slikarstva Rembrandta, u okviru izložbe pod nazivom ´Skriveni Rembrandtovi portreti´.

Slika je od 1994. i 1995. bila predmetom analize u okviru projekta Rembrandt Research, no nije mogla biti definitivno pripisana nizozemskom slikaru zbog ´slabih i neuobičajenih poteza´ kojima je bila nagrđena, izjavio je Rembrandtov muzej.

Ti su dijelovi dodani naknadno pa su nedavno otklonjeni, što je omogućilo utvrđivanje autentičnosti djela, objasnila je glasnogovornica muzeja Anna Brolsma.

Fotografije portreta, koje su izradili različiti vlasnici 1935., 1950. i 1980., pokazuju da je djelo pretrpilo brojne promjene. Fotografija slike iz 1935. pokazuje brkatog muškarca duge kose s krznenim kaputom i kapom.

´Vlasnik je najvjerojatnije shvatio da se radi o naknadnom dodatku pa je izbrisao kapu, čime je otkrio beretku´, pojašnjava muzej, pokazujući fotografiju djela iz 1950. godine.

Sljedeći je vlasnik, restaurator slika, izbrisao dio brkova i kose, kao što prikazuje fotografija iz 1980. godine. Nakon posljednje restauracije slike u originalno stanje, projekt Rembrandt Research je došao do zaključka da su lice i pozadina djelo ruku nizozemskog majstora.

Sad je ´slika ponovno onakva kakva je bila 1634.´, u vrijeme kad je Rembrandt imao 28 godina, objavljuje muzej.

Objašnjenje za izmjene na slici može se naći u rezervama slikareve radionice.

´Rembrandt je u svom atelieru imao rezervu autoportreta namijenjenu ljubiteljima umjetnosti. Neki nisu bili prodani pa su s vremenom izgubili sličnost s umjetnikom. Stoga je Rembrandt, ili netko od njegovih učenika, ´reciklirao´ takve slike´, tvrdi muzej.

Izložba ´Skriveni Rembrandtovi portreti´ otvorena je od 30. siječnja do 16. ožujka.

Pročitajte više