Reporter bez granica pozvali otmičare na oslobađanje novinara

ORGANIZACIJA za obranu novinarskih sloboda Reporteri bez granica (RSF) pozvala je otmičare dvojice francuskih novinara da poslušaju brojne pozive muslimanskih institucija iz cijelog svijeta na oslobađanje Georgesa Malbrunota i Christiana Chesnota.

RSF "poziva otmičare dvojice novinara da poslušaju pozive koji stižu s različitih obzorja", stoji u priopćenju te organizacije.

Također se ističe da su oteti novinari "dobri poznavatelji Bliskog istoka, štovatelji islama, koji su uvijek odbacivali senzacionalizam".

Otmicu novinara osudile su i zatražile njihovo puštanje na slobodu razne muslimanske organizacije u svijetu, među ostalima Francusko vijeće muslimanskog kulta, Savez islamskih organizacija Francuske, Odbor muslimanskih vjerskih uglednika ulema iz Iraka ili Muslimanska braća iz Egipta.

Vijest o otmici francuskih novinara i snimke na kojima se oni vide objavila je 28. kolovoza arapska TV postaja Al Jazira.

Otmičari, koji se nazivaju pripadnicima "Islamske vojske u Iraku", u zamjenu za oslobađanje talaca zatražili su da Francuska u roku od 48 sati ukine zabranu nošenja muslimanskog vela u školama.

Pročitajte više