Republikanski senator pred izbore proglašen krivim za korupciju

TED STEVENS, dugogodišnji republikanski senator iz Aljaske, proglašen je krivim za korupciju i krivokletstvo neposredno pred izbore na kojima brani mandat.

84-godišnjeg Stevensa je federalna porota proglasila krivim po sedam točaka optužnice koji se tiču protuzakonitog i 160.000 dolara vrijednog namještanja planinske kolibe koju je financirala VECO Corp, naftna tvrtka čiji je osnivač Bill Allen, Stevensov dugogodišnji prijatelj.

Suđenje protiv Allena je uslijedilo nakon dugogodišnje istrage FBI, a upravo je Allen trodnevnim svjedočenjem iznio većinu dokaza protiv svog prijatelja, ustvrdivši kako njegovi navodi "da ne zna što mu se to radilo s kolibom" nisu istiniti.

Stevensu prijeti pet godina zatvora, ali većina stručnjaka smatra kako će on najvjerojatnije biti osuđen na daleko blažu kaznu.

Senatoru, koga je odluka porote vidno potresla, od zatvora trenutno daleko veću brigu zadaju izbori na kojima će pokušati obraniti svoje mjesto u Senatu koje obnaša još od daleke 1968. godine. Stevens se smatra jednom od živućih političkih institucija Aljaske u pola stoljeća otkako je ona postala saveznom državom. Ove godine mu je, međutim, na izborima ozbiljno priprijetio Mark Begich, demokratski gradonačelnik Anchoragea kojemu ankete daju tijesnu prednost.

Stevensu prijeti poraz od demokrata hrvatskog podrijetla

Zahvaljujući skandalu, Stevensovo je mjesto ugroženo te se Demokratska stranka nada kako će joj Begicheva pobjeda omogućiti da osvoji kvalificiranu većinu od 60 mjesta u Senatu te tako olakšati radikalne poteze buduće Obamine administracije.

Stoga ne iznenađuje da su u Begichevu kampanju uložena značajna financijska sredstva, odnosno angažirani profesionalni glumci za uloge agenata FBI u predizbornim televizijskim spotovima. 45-godišnji Begich, koji se politikom počeo baviti 1988. godine, potječe iz obitelji hrvatskog podrijetla, a njegov otac Nick je kao popularni demokratski kongresnik poginuo u avio-nesreći 1972- godine.

Stevens se, usprkos pritiscima vlastite stranke da odustane, odlučio kandidirati te je pobijedio na stranačkim preliminarnim izborima. Američki tisak tvrdi da je smatrao kako će ga porota osloboditi krivnje, te da će mu to dati poticaj u posljednjem tjednu izbora.

Republikanska guvernerka i potpredsjednička kandidatkinja Sarah Palin je komentirala presudu nastojeći birače podsjetiti na vlastitu borbu protiv naftnih korporacija i establishmenta. Prema njoj ona "pokazuje korumpirajući utjecaj velikih naftnih korporacija" i "kulturu korupcije protiv koje se mora boriti bez obzira na stranačku pripadnost". Palin je za Stevensa rekla da se "nada da će učiniti ono što je najbolje za državu".

Porota se pred odluku potukla

Stevens je nakon izlaska iz sudnice rekao kako ne namjerava odustati od izborne utrke. Zakoni države Aljaske omogućavaju izbor čak i kandidatima koji su pravomoćno osuđeni za kaznena djela. U slučaju izborne pobjede Stevens bi mjesto u Senatu mogao izgubiti jedino ako dvije trećine članova Senata podrži zahtjev za njegovo izbacivanje.

Lokalne medije je, inače, prije same presude zabavljala drama koja se događala među članovima porote. Navodno su zabilježeni fizički obračuni, te zahtjevi sudu da izbace neki od njenih "problematičnih" članova. Sud je tom zahtjevu udovoljio.

Carl Shepro, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Aljaske, za Associated Press je izjavio kako postoji velika vjerojatnost da bi Stevens, usprkos sudskom porazu, mogao dobiti izbore. "Mnogi građani Aljaske drže da su optužbe protiv njega više temeljene na političkim splektkama nego činjenicama", rekao je Shepro i dodao kako se ne smije podcijeniti popularnost stečena tijekom četiri desetljeća službe.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više