Reuters: Mnogo je načina da tvrtka napusti Rusiju, ali svi su loši

Ilustracija: Shutterstock

MALO je dobrih opcija za strane kompanije koje odlaze iz Rusije nakon invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija, a u vremenskom su tjesnacu zbog financijskih, pravnih i moralnih razloga da je napuste, piše Reuters.

Hitnost pritišće kompanije na odlazak, a mnogo ih je to već učinilo. Najnoviji u nizu su McDonald's, koji je u ponedjeljak priopćio da je započeo prodaju svojih lokala u Rusiji, u kojoj je prisutan 30 godina, te Renault, koji većinski udio u proizvođaču automobila Avtovazu prodaje ruskom znanstvenom institutu.

Njihov odlazak slijedi nakon kozmetičke grupe L’Oréal, koja je došla u opasnost od bojkota potrošača na drugim tržištima ako nastavi s poslovanjem u Rusiji. Zabrane uvoza mikročipova sa Zapada dale su tehnološkim tvrtkama poput Applea malo izbora, osim da odu.

"Neke tvrtke ostaju u Rusiji jer ne žele predati imovinu Putinovom režimu"

Problem sa žurnom prodajom je što su kupci obično oligarsi bliski Kremlju, poput Vladimira Potanina, koji je za nominalnu svotu kupio ruske operacije francuskog zajmodavca Societe Generalea. Jedan od razloga zašto grupe poput Nestlea i Unilevera ostaju u Rusiji je što svoju imovinu ne žele predati Putinovom režimu.

Čekanje bi moglo proširiti krug kupaca. Indija primjerice potiče svoje državne energetske tvrtke da razmotre kupnju imovine u Rusiji, a to bi potencijalno moglo pružiti mogućnost prodaje ruske imovine zapadnim naftnim kompanijama, poput Shella i BP-a. Njihova ukupna imovina u Rusiji procjenjuje se na 30 milijardi dolara.

Pivarski div Anheuser-Busch InBev je svoje rusko zajedničko ulaganje prodao turskom partneru Anadolu Efesu. Lanac cipela FLO je još jedna turska tvrtka koja je trenutno u pregovorima o kupnji nekih Reebokovih trgovina.

Poticaj na odlazak

Neki pokušavaju vrata ostaviti odškrinutima: Renaultova prodaja za simbolični jedan rubalj dolazi sa šestogodišnjom mogućnošću ponovnog reotkupa ruskog poslovanja. No za tvrtke poput talijanskog zajmodavca UniCredita, koji još uvijek istražuje opcije za svoje poslovanje u zemlji, odgoda povećava opasnost da bi joj ruska država mogla izvlastiti imovinu.

Ruski parlamentarni zastupnik Vjačeslav Volodin nedavno je predložio da bi Rusija trebala zaplijeniti imovinu neprijateljskih zemalja. Za multinacionalke koje još uvijek planiraju svoj izlazak, poput pivarskih divova Carlsberga i Heinekena, to bi mogao biti dodatni poticaj za odlazak.

Mnogo je načina da tvrtka napusti Rusiju, ali svi su loši, zaključuje Reuters.

Pročitajte više

 

Pročitajte više