Reuters o Hrvatskoj: Ne vidi se svjetlo na kraju tunela

BROJ nezaposlenih u Hrvatskoj u siječnju je prešao psihičku granicu od 300.000, piše Reuters.

"Nezaposlenost je najviša u četiri godine, ne vidi se svjetlo na kraju tunela", naslov je članka koji kao uzrok porasta nezaposlenosti ističe loše stanje hrvatske ekonomije, nelikvidnost, veliku javnu potrošnju, visoke poreze i smanjenje potražnje potrošača.

"Tako velik broj nezaposlenih je loš jer pokazuje da će osobna potrošnja i BDP biti u lošem stanju tijekom čitave godine. Loš je i zato što pokazuje da imamo strukturalni problem na tržištu rada. Reforme poreza i tržišta rada su nužne ako želimo biti konkurentni na tržištu Europske unije", rekao je analitičar Splitske banke Zdeslav Antić.

Analitičari očekuju još jednu, nešto blažu recesijsku godinu

Reuters piše da Hrvatska želi ući u EU 2012. godine, ali da mnogi analitičari smatraju kako se hrvatsko gospodarstvo presporo priprema za nove uvjete poslovanja. Većina očekuje još jednu, ipak blažu recesijsku godinu.

Podsjećamo, Hrvatski zavod za zapošljavanje je u ponedjeljak objavio statistiku za siječanj prema kojoj je broj nezaposlenih porastao na 309.562 ljudi, što je 6,2 posto više nego u prosincu, odnosno 21,7 posto više nego u siječnju 2009. godine.

Najviše nezaposlenih je sa završenom trogodišnjom srednjom školom, odnosno školom za KV i VKV radnike, kojih je u siječnju bilo 34,5 posto. Slijede osobe s četverogodišnjom srednjom školom i gimnazijom, osobe sa završenom osnovnom školom te osobe bez škole i nezavršenom osnovnom školom, dok je najmanje nezaposlenih visoko obrazovano.

32,3 posto nezaposlenih čini skupina do 29 godina, 41,5 od 30 do 49 godina, a 26,2 stariji od 50 godina. 55,6 posto su žene. U siječnju se u evidenciju nezaposlenih prijavilo 31.490 osoba, odnosno za 23,7 posto više nego u prosincu prošle godine i za 19,2 posto više nego u siječnju 2009. godine. Iz evidentirane nezaposlenosti otišle su ukupno 13.473 osobe, što je za 20,1 posto manje nego prethodnoga mjeseca te za 7,2 posto više nego u siječnju 2009. godine.

Pročitajte više