Rezolucija za pristup RH u NATO u Kongresnom ododboru

PODODBOR za Europu Zastupničkog doma američkog Kongresa podržao je u srijedu Rezoluciju kojom se poziva NATO da do 2007. razmotri primanje Hrvatske, Albanije i Makedonije.

Rezolucija 558 pozdravlja uključenje Bugarske, Estonije, Latvije, Litve, Rumunjske, Slovačke i Slovenije u NATO 29. ožujka te daje podršku Zastupničkog doma razmatranju uključenja tri zemlje Američko-jadranske povelje do 2007.

Predsjedavajući Pododbora za Europu Doug Bereuter, predlagač Rezolucije, rekao je obrazlažući je da su Hrvatska, Albanija i Makedonija dale snage za NATO-uvu misiju u Afganistanu, a da Albanija i Makedonija imaju snage i u Iraku.

Rezolucija posebice spominje predanost nove hrvatske Vlade provedbi neophodnih reformi za članstvo u NATO-u i Europskoj uniji.

Nastojeći osigurati nastavak proširenja NATO-a nakon prijama sedam srednjoeuropskih zemalja Rezolucija preporuča da čelnici zemalja članica Saveza "razmotre proces proširenja, uključujući kandidature Albanije, Hrvatske i Makedonije, na summitu koji bi se održao ne kasnije od 2007."

Bereuter je rekao kako bi planiranje summita proširenja za 2007. godinu osigurao petogodišnji ciklus proširenja jer su tri zemlje pozvane 1997. u Madridu, a sedam 2002. u Pragu. "Mislim da su ovo razumni rokovi koji daju Savezu vrijeme da uključi sedam novih članica osiguravajući da tri preostala kandidata ne budu zaboravljeni", rekao je on.

Rezolucija će se 25. ožujka naći pred Odborom za međunarodne odnose Zastupničkog doma Kongresa, čiji je jedan od pododbora i Pododbor za Europu, a očekuje se da bi je Zastupnički dom mogao nakon toga o usvojiti za nekoliko tjedana.

Bereuter će u svojstvu predsjednika Parlamentarne skupštine NATO-a ovoga ljeta posjetiti Albaniju, Hrvatsku i Mkedoniju da bi vidio kako provode reforme neophodne za pristupanje Savezu.

Pročitajte više