Ribić: Sindikat znanosti nije "sindikat čistačica"

Predsjednik Velikoga vijeća Nezavisnoga sindikata znanosti i visokoga obrazovanja Vilim Ribić u današnjem je priopćenju ustvrdio da taj sindikat "nije sindikat čistačica već pravi reprezentant nastavnika i znanstvenika" te da se "ne zalaže za podjelu zagrebačkoga Sveučilišta".

Ribić je reagirao na izjave profesora Pravnoga fakulteta zagrebačkoga Sveučilišta Ive Josipovića i prorektora za znanost i razvoj toga sveučilišta Alekse Bjeliša s okrugloga stola pod nazivom "Bolonjski put do europske diplome", održanoga 22. travnja u Zagrebu u organizaciji Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Današnje priopćenje Ribić je i uputio sudionicima toga okruglog stola, uz napomenu da su većinu sudionika činili članovi Sindikata.

Naime, na spomenutome okruglom stolu Josipović je, reagirajući na Ribićevu primjedbu da bi se kao "pravni stručnjak trebao zauzimati za pravno integriranje sveučilišta, a ne za očuvanje pravne osobnosti fakulteta", među ostalim rekao kako se "stječe dojam da je Sindikat znanosti zapravo sve više sindikat čistačica" te da ga "ne bi čudilo da se uskoro pojavi neki novi sindikat znanosti" .

Prorektor Bjeliš na Ribićevu je primjedbu da bi "možda trebalo razmišljati o podjeli Sveučilišta u Zagrebu ako se dokaže da je ono 'preglomazno'" ustvrdio pak da "Sindikat znanosti dijeli zagrebačko Sveučilište".

Istaknuvši da je članovima Sindikata znanosti "stalo do mišljenja koje o nama imaju ozbiljni ljudi", Ribić je, među ostalim, naveo da je u članstvu toga sindikata "nešto manje od 70 posto ljudi u znanstveno-nastavnom zvanju", odnosno da su od "oko 1250 redovitih profesora u zemlji njih 832 članovi Sindikata, kao i 638 izvanrednih profesora i 743 docenta".

Osim toga, Ribić u priopćenju navodi da " iako nismo sindikat čistačica , ipak više poštujemo čistačicu kao ljudsko biće koje svojim čišćenjem unosi red u naše živote od umišljenoga profesora koji podupire nered u sustavu visokoga obrazovanja".

Kad je pak riječ o izjavi prorektora Bjeliša, Ribić je naveo kako "nije očekivao netolerantne reakcije prorektora Bjeliša". Dodao je da na prošlotjednome okruglom zapravo nije bio precizan budući da se, navodi Ribić, "nema što dijeliti jer nema sveučilišta, već je potrebno integrirati četrdesetak fakulteta (mini sveučilišta) u jedno, dva ili tri sveučilišta ili formalno u jedno s nekoliko snažno decentraliziranih podsustava".

(Hina) pp/xipet yaz

Pročitajte više