Riječko Poglavarstvo: Gradska uprava nije prouzročila problem

Riječko gradsko Poglavarstvo priopćilo je danas da gradska uprava nije ni na koji način prouzročila imovinskopravni problem Josipa Šarića koji je jutros izazvao oružani incident na sjednici Poglavarstva te je osudilo njegov postupak.

Josip Šarić (1969.) iz Rijeke jutros je, naoružan puškom i dvjema bombama, ušao u zgradu gradske uprave, a zatim i u prostoriju u kojoj se održavala sjednica Poglavarstva. Pod prijetnjom oružjem držao je zatočene članove Poglavarstva i nekoliko novinara oko 30 minuta, a nakon toga se predao policiji.

U priopćenju se navodi da je Šarić punomoćnik Anite Duvnjak koja je od privatnog vlasnika u travnju 2002. kupila građevinsko zemljište na Srdočima u Rijeci površine 2726 četvornih metara. Bivše vlasnike prethodno je, u ožujku 2002., gradska uprava obavijestila da je u tijeku izrada Generalnog urbanističkog plana kojim se predviđa promjena namjene tog zemljišta u zonu zelenila. "O promjeni namjene zemljišta dotadašnji vlasnici, premda su bili obaviješteni, a prema tvrdnjama gospodina Šarića, nisu izvijestili kupce", stoji u priopćenju.

U nastavku se navodi da je na osnovi primjedbe koju je Anita Duvnjak, zastupana po punomoćniku Josipu Šariću, uputila u Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem, gradsko Poglavarstvo 15. veljače donijelo odluku o otkupu njezina zemljišta. "Aniti Duvnjak ponuđen je otkup zemljišta po cijeni iz kupoprodajnih ugovora, uvećanoj za iznos plaćenog poreza na promet nekretninama, dakle po istoj cijeni po kojoj je 2002. i kupila zemljište", stoji u priopćenju.

Riječko gradsko Poglavarstva iskazalo je zahvalnost djelatnicima Policijske uprave primorsko-goranske na, kako se navodi, brzoj i prikladnoj reakciji kojom je izbjegnuta svaka mogućnost težih posljedica.

"Poglavarstvo smatra da ovakav incident nije pravi put za rješavanje problema i ne može prihvatiti donošenje odluka pod bilo kakvom prijetnjom", stoji u priopćenju.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izjavio je da je "Šariću gradsko Poglavarstvo pokušalo pomoći iako na to nije bilo obvezno" te "da ga je u zabludu doveo prijašnji vlasnik zemljišta."

Na upit hoće li gradska uprava pojačati mjere sigurnosti nakon današnjeg incidenta, Obersnel je odgovorio da se "o tome za sada ne razmišlja", da je "zgrada gradske uprave otvorena za sve građane" te da "uvođenje posebnih sigurnosnih mjera nije rješenje za ovakve i slične incidente".

(Hina) xhsup yvkn

Pročitajte više